Vysílání analogové ČT2 z Jihlavy – Javořice skončí až na konci července

Praha - Česká televize o měsíc prodlužuje analogové zemské vysílání ČT2 na 42. kanálu z kóty Jihlava – Javořice. Během příprav na vypnutí bylo kontrolními měřeními zjištěno, že pro některé analogové vysílače malého výkonu, jež využívají signál ČT2 z Javořice jako zdrojový a ještě nemají být vypnuté, není v dosahu jiný dostatečně kvalitní zdroj signálu. Proto bude analogová ČT2 z vysílače Jihlava – Javořice vypnuta až 31. července. Stejná změna termínu se týká také vypnutí 15 závislých analogových převaděčů – také tyto ukončí provoz až k 31. červenci.

Česká televize již aktualizovala informaci o vypnutí v textové liště, která je společně s piktogramem vkládána do analogového vysílání ČT2 z Javořice a následně přebírána všemi závislými analogovými převaděči.

Skončí i 24 analogových dokrývačů ČT1 a ČT2

V sobotu 31. července se definitivně odmlčí i 24 dalších analogových dokrývačů ČT1 a ČT2 v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji. Vysílání těchto analogových vysílačů malého výkonu není z technických důvodů označené piktogramem ani textovou lištou. Diváci musí sami ověřit, zdali přijímají signál, jehož vypnutí se blíží, a to podle kanálu naladěného v televizním přijímači.

Česká televize stejně jako v případě vysílače Jihlava – Javořice individuálně informuje místní samosprávu daných měst a obcí o ukončení provozu příslušných analogových dokrývačů. Více o digitalizaci České televize ve zpravodajství ČT, v internetovém speciálu digict.cz, v teletextu ČT1 (strana 650) a v Diváckém centru ČT – na horké lince digitalizace 261 13 74 74 (denně 7:30 – 20:00 hodin).

Vydáno pod