Google ukončí přesměrovávání z čínského portálu

Peking - Americký internetový gigant Google ukončí automatické přesměrovávání uživatelů ze svého čínského portálu google.cn na své necenzurované hongkongské stránky google.com.hk. Chce si tak zajistit prodloužení provozní licence v Číně. Úřady daly totiž Googlu najevo, že mu neprodlouží licenci, pokud bude firma v přesměrovávání uživatelů pokračovat.

Google v březnu uzavřel svůj portál v kontinentální Číně a začal přesměrovávat uživatele na hongkongské stránky kvůli sporům s čínskými úřady ohledně cenzury. Pracuje však na tom, aby si přítomnost v Číně udržel. Jeho čínská licence nicméně ve středu vyprší.

„Z rozhovorů s čínskými úřady je jasné, že považují toto přesměrovávání za nepřijatelné,“ uvedl hlavní právník Googlu David Drummond. „Bez licence nemůžeme provozovat komerční webovou stránku, jako je google.cn, takže by Google v Číně zhasl,“ dodal Drummond.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Ohroženy jsou i zbývající služby Google

Pozorovatelé upozorňují, že v ohrožení jsou nyní i ty zbývající služby, které Google v Číně po částečném odchodu ještě provozuje. „Pokud přijdou o licenci, pak se to pro Google nevyvíjí dobře,“ řekl šéf konzultační společnosti Darwin Marketing T.R. Harrington. „Jako pravděpodobné se zdá, že budou mít v Číně problémy také s dalšími licencemi,“ dodal. Google potřebuje licenci zvlášť ke každé skupině služeb, které poskytuje.

Google může mít problém i se službou Google Maps, ke které také potřebuje licenci. Čína nedávno zveřejnila nové požadavky pro firmy, které v Číně chtějí mapy přes internet nabízet. Předběžně už také vydala seznam firem, u kterých připadá v úvahu, že by mohly dostat licenci. Google však na seznamu nebyl. Seznam však ještě není konečný.

Spor Googlu s čínskou vládou vyvrcholil letos v březnu

Cenzura obsahu internetových stránek přiměla americkou firmu, aby se z čínského trhu stáhla. Nyní se ale Google snaží o ústupek a čínský portál obnoví. Jedná se ale o kosmetickou změnu. „Uživatelé se normálně dostanou na čínský vyhledávač, ale jakmile kliknou, přesměruje je to na ten hongkongský. Je to poloústupek. Uvidíme, jak na to čínská vláda zareaguje,“ uvedl šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář.

Kdyby Google z Číny nakonec přece jen odešel, po jeho třiceti procentním podílu by mohl skočit Bing. Microsoft se netají tím, že je na rozdíl od Googlu je připraven s čínskou vládou spolupracovat naplno. A nevadí mu ani cenzura. Polepšit by si mohl také domácí vyhledávač Baidu. Ten se svým šedesátiprocentním podílem dominuje čínskému trhu.

Google
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo