Prima bude od podzimu vysílat Show Jana Krause

Praha - Televize Prima bude od podzimu v pátek večer vysílat nový pořad s názvem Show Jana Krause. Moderátor, podle něhož bude pojmenován, měl dosud talkshow Uvolněte se, prosím, v České televizi. Novinka bude kopírovat jeho osvědčenou dramaturgii. Novinářům to v Praze na tiskové konferenci společně řekli Kraus a generální ředitel Primy Marek Singer. Krause těší, že se pořad dostal z televize veřejnoprávní na komerční.

„Bude se samozřejmě v rámci toho, že bude na komerční televizi, doufám, ještě více podobat live night show, jak jsou ve Spojených státech,“ zdůraznil. Uvolněte se, prosím totiž podle něj již svým názvem zavazovalo k výběru hostů; nebylo vhodné mluvit o vážných tématech a končit slovy „uvolněte se, prosím“.

Hosty bude i nadále zvát dramaturgyně Simona Matásková, talkshow bude opět doprovázet kapela Krausova syna Davida. Práva na pořad bude mít sám Kraus. Uvolněte se, prosím vlastnila ČT, proto i po odchodu oblíbeného moderátora může pokračovat v jeho vysílání.

Se specifickým humorem, ironií a nadhledem pronikl Kraus na televizní obrazovky v roli moderátora už v roce 1996. Tehdy začínal v ČT spolu s Jiřím Ornestem a Josefem Hrubým v pořadu Dvaadvacítka. Kvůli sporům s ČT ale pořad po třech letech skončil. Poté Kraus působil na Primě, uplatnil se v talkshow Sauna a Další, prosím. V roce 2001 se opět vrátil na obrazovky ČT, kde měl po jednu dobu hned tři pořady - Občan Kraus, Přesčas a Ze života zvířat.

Talkshow Uvolněte se, prosím moderoval Kraus od roku 2004

Televizní sestřih z jeho pravidelných představení v pražském divadle Ponec patřil k nejsledovanějším pořadům ČT, získal dokonce prestižní ceny ELSA a TýTý. S ČT měl Kraus kvůli show několik sporů. Například člen Rady ČT Josef Pavlata ho kritizoval za díl se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou. Vadilo mu, že ji Kraus nechal bez přerušení mluvit o jejím sporu s kolegyní Martou Kubišovou. Moderátor se bránil, že jeho pořad není zpravodajský ani publicistický. Spory Kraus připomněl i dnes, když si pochvaloval spolupráci s Primou. „Pro mě to bylo příjemné jednání o to víc, že já jsem zvyklý na jednání v České televizi. Měl jsem pocit, že jsem se vrátil do civilizace,“ prohlásil.

Obdobný pořad měl Kraus i ve slovenské TV JOJ, se kterou bude od podzimu opět spolupracovat. Stane se totiž členem poroty soutěže Česko Slovensko má talent, kterou spolu s Primou slovenská televize uvede.

Jan Kraus shrnuje nejdůležitější události uplynulého týdne v pořadu Uvolněte se prosím.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod