Zakladatel Playboye chce plnou kontrolu nad firmou

Los Angeles - Zakladatel legendárního časopisu Playboy Hugh Hefner chce převzít firmu plně do svých rukou. Ve firmě v současnosti vlastní 69 a půl procenta akcií. Pokud získá i zbytek, stáhne Playboy z akciového trhu. Za akcii nabízí 5 a půl dolaru. Nebude to mít ale jednoduché - o cenné papíry se začíná ucházet i konkurenční Penthouse.

Jeden z neprodávanějších pánských časopisů všech dob založil Hefner v roce 1953. Celý svět naučil větší otevřenosti k sexualitě a je synonymem pro erotické fotografie žen - mnohdy z řad velmi známých osobností.

Ani krásné polonahé ženy ale časopis v dobách hospodářské recese nezachránily. Playboy začíná razantně šetřit - propustí některé zaměstnance a celkově chce uspořit tři miliony dolarů ročně. „Hugh Hefner chce koupit Playboy zpátky, protože prochází těžkými časy. Je tu velká konkurence. Náklady tudíž klesají. Míň peněz je i z reklamy. Dva důležité zdroje příjmů jsou tedy ohroženy. Bere to velice osobně,“ říká viceprezident marketingové firmy Horizon Media Brad Astate.

Hefner chce zpět celý Playboy (zdroj: ČT24)

Příjmy z reklamy do jisté míry nahrazuje slavné logo králíčka, které firma propůjčuje kasinům, klubům a módním návrhářům. „Kdybych býval věděl, jak se ten králík stane důležitým, asi bych si dal pořádně záležet a několikrát ho předělal. Takhle platil hned první pokus, který byl hotov asi za půl hodiny,“ popisuje Hefner vznik jednoho z nejznámějších log na světě.

Podle některých amerických médií se chce Hefner stáhnout a hledá pro Playboy kupce. Hefner to ale popírá - neuvažuje ani o prodeji ani o sloučení s někým jiným. Časopis ocenil na 185 milionů dolarů - tedy zhruba 3 miliardy a 700 milionů korun.

  • Časopis Playboy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1797/179650.jpg
  • Playboy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1797/179648.jpg