Neonacističtí hackeři napadli internetové stránky Buchenwaldu

Berlín - Hackeři se nabourali do internetových stránek památníku na místě někdejšího nacistického koncentračního tábora Buchenwald v Německu. Ve středu se jim podařilo odstranit takzvanou Knihu mrtvých, seznam obětí, a nahradili ji neonacistickými symboly a hesly. „Brown is beautiful“ (Hnědá je krásná) - objevil se na stránkách slogan v angličtině, odkazující na barvu košil jednotek SA Adolfa Hitlera. „My se vrátíme…,“ hrozil útočník v němčině. Hackeři také vymazali stránky někdejšího pobočného tábora Dora-Mittelbau.

„Zničením služeb a dokumentace, které poskytujeme, například Knihy mrtvých buchenwaldského koncentračního tábora, se pachatelé pokusili vymazat vzpomínku na oběti zločinů nacismu,“ prohlásil šéf nadace spravující památník Volkhard Knigge.

Nadace útok nahlásila policii. Na internetové stránce je prohlášení, které oznamuje, že přístup k internetovému servisu nadace je nyní kvůli napadení omezen. V současnosti nelze říct, jak dlouho bude trvat odstranění následků útoku. Nadace hodnotí napadení internetové služby památníků Buchenwald a Mittelbau-Dora, kterou denně navštíví několik tisíc lidí, a umístění výroků popírajících holokaust jako zločin proti práci památníku v dosud nevídané formě.

Nacisté v Buchenwaldu, jednom z největších koncentračních táborů, uvěznili téměř čtvrt milionu lidí, z velké části Židů, kteří byli nuceni k práci v německých zbrojovkách. Odhadem 56 000 jich zemřelo na vyčerpání, hlad nebo nemoci, část jich byla popravena. V táboře Mittelbau-Dora bylo drženo na 60 000 lidí, odhadem třetina z nich nepřežila.