Evropská komise nedovolí svým pracovníkům telefony BlackBerry

Brusel - Evropská komise pro své pracovníky zamítla telefony BlackBerry od kanadské firmy Research in Motion (RIM) a rozhodla se pro modely od americké firmy Apple a tchajwanské HTC. Důvodem jsou rostoucí obavy o bezpečné používání komunikátorů BlackBerry. Komise přehodnotila svůj výběr takzvaných chytrých telefonů z roku 2008, kdy přijala platformu pro nové technologie na základě mnoha kritérií.

Kvůli obavám o bezpečnost pohrozilo v posledních dnech několik vlád, že využití BlackBerry omezí. RIM na to údajně odpověděla, že je při jednání s vládami připravena k ústupkům. RIM má teď potíže hlavně ve Spojených arabských emirátech, které kvůli obavám o národní bezpečnost chtějí internetové služby BlackBerry od října blokovat.

Na rozdíl od společností Nokia nebo Apple, které vyrábějí podobné přístroje, má RIM kontrolu nad svou sítí i nad šifrovací technologií přenosu dat. Díky tomu je BlackBerry s operačním systémem oblíbeným přístrojem mezi manažery, kterým záleží na bezpečné komunikaci.

Sítě, přes které přístroje BlackBerry komunikují, předávají data v zašifrované podobě přes servery v Kanadě a Velké Británii. Některým vládám proto vadí, že do sítí BlackBerry v zahraničí nemají přístup, a nemohou tak v naléhavých případech odhalit nežádoucí aktivity.

Emiráty nejsou jedinou zemí, které vadí, že se do sítě RIM nedostanou. Vlády si zvykly, že do jiných mobilních sítí mohou v kritických situacích vstoupit a zajistit si potřebná data.