Google začíná snímat slovenská města

Bratislava - Speciální auta americké společnosti Google začnou ode dneška snímkovat ulice Bratislavy a dalších devíti slovenských měst pro službu Street View. Projekt největšího internetového vyhledávače měl však v minulosti problémy. Společnost totiž při fotografování panoramatických snímků ulic získala i osobní data z nezabezpečených wi-fi sítí. Kvůli tomu například minulý týden jihokorejská policie vpadla do soulského ústředí Googlu.

Nejen v Bratislavě, ale i v Popradu, Banské Bystrici nebo Prievidze budou ode dneška v ulicích k vidění speciální auta firmy Google. Společnost chce službu Street View slovenských měst spustit během příštího roku.

Ještě letos plánuje na internetu detailně ukázat dvacet největších německých měst. Kvůli osobním datům, která Google při fotografování nashromáždil, však celou službu ještě prověří německá vláda. „Nevíme ještě přesně, co se stane s údaji, a zda navrhovaný postup je opravdu přijatelný,“ uvedl komisař pro ochranu osobních údajů Peter Schaar.

Google fotografuje na Slovensku (zdroj: ČT24)

Němečtí politici se obávají ztráty soukromí spoluobčanů

Mnoho Němců se rozhodlo svůj dům nechat ze služby Street View vymazat. Problémy však přetrvávají. Někteří lidé si totiž stěžují, že ačkoli Googlu poslali žádost o odstranění jejich adresy ze služby, společnost na to nereagovala. „Google nám v odpovědi očividně lhal. Tvrdil, že zatím nejsou na internetu žádné budovy v Německu – a to není pravda,“ řekl jeden z obyvatelů Kolína nad Rýnem. Žádost o vymazání ze Street View už poslalo více než deset tisíc Němců, a to například včetně tamního ministra zahraničí.