Facebook spouští Places. Všichni budou vědět, kde právě jste

Praha – Sociální síť Facebook se rozšiřuje o novou službu. Jmenuje se Places a uživatelé díky ní zjistí, kde se aktuálně nachází jejich přátelé. Služba, která se už stala terčem kritiků, je zatím dostupná pouze ve Spojených státech. Postupně se však rozšíří do celého světa.

Uživatelé Facebooku si díky Places nyní mohou zjistit, kdo z přátel se nachází v jejich blízkosti. Stačí jim k tomu pouze mobilní telefon, jehož prostřednictvím zároveň zveřejní svou aktuální polohu. Kromě toho uvidí i osoby, které se nachází poblíž, nejsou v jejich seznamu přátel, ale předem souhlasily s tím, že svou polohu zveřejní.

Facebook tak díky nové aplikaci chce konkurovat zavedeným geolokačním webům, jako jsou Foursquare nebo Gowalla. Právě Foursquare nyní pro cílenou mobilní reklamu využívá český operátor Vodafone. Vedle něj se už ale podle Lidových novin chystá na využití služby Places.

Nová služba se však nelíbí některým ochráncům soukromí. Facebooku vyčítají hlavně to, že uživatelé mohou označovat i polohu svých přátel, kteří tomu ale mohou zabránit, byť je tento proces poměrně komplikovaný.