Šestina domácností stále nedokáže přijímat digitální signál

Praha – Každá šestá domácnost dosud přijímá pouze analogový televizní signál, a není tak připravena na přechod na digitální vysílání. Řada dalších lidí sice má techniku, kterou dokáže přijímat digitální signál, zatím ale sledují analogově šířené vysílání. Takových domácností je zhruba čtvrtina. Vyplývá to z výzkumu společnosti Mediaresearch.

Ačkoli nezanedbatelná část českých domácností digitální signál nepřijímá nebo ani přijímat nedokáže, jejich počet se po ukončení analogového vysílání v některých oblastech postupně snižuje. Podíl domácností, které jiný než analogový příjem nemají, se od roku 2008 snížil z 62 na 15 procent, těch, které zatím přijímají analogové televizní vysílání, se snížil ze 73 na 25 procent.

Naopak roste podíl domácností, které přijímají televizní vysílání ze satelitu, v současnosti dosahuje 29 procent. Kabelové nebo internetové připojení, jehož podíl zůstává dlouhodobě zhruba stejný, má 15 procent domácností.

Nejčastějším způsobem příjmu pozemního digitálního vysílání televize (DVB-T) je set-top box, který má více než čtvrtina českých domácností. Přes 14 procent domácností využívá pro příjem DVB-T televizor se zabudovaným digitálním tunerem.

Mapování změn ve vybavenosti pro příjem televizního signálu domácností bylo součástí měření sledovanosti, které Mediaresearch provádí pro Asociaci televizních organizací. Jejími řádnými členy jsou Česká televize, CET 21, FTV Prima a Asociace komunikačních agentur České republiky. Přidruženými členy jsou společnost Barrandov Televizní Studio a mediální zastupitelství At Media CZ.