Diváci na Ústecku přejdou na digitální vysílání

Ústí nad Labem - Digitální vysílání se zase o kousek rozšíří. Krajem, z něhož zmizí analogový signál, je Ústecko. Drobné výjimky se týkají oblastí, které letos postihla velká voda. Digitální signál veřejnoprávní televize se začne šířit i na Zlínsku, sedm komerčních kanálů otevře digitální vysílání z Černé hory. Jejich signál tak bude v Krkonoších a v části Hradecka a Pardubicka.

Diváky v Ústeckém kraji na přechod na digitální vysílání připravovala informační kampaň zahrnující letáky nebo textové zprávy přímo na mobilní telefony. Analogový a digitální signál byly navíc vysílány šest měsíců souběžně. Přechod na modernější digitál má i tady jasná pravidla.

„Pokud mají diváci televizor s digitálním tunerem, proběhne automatické přeladění. V případě starých televizí je třeba si pořídit set-top-box. Mohou se rozhodnout i pro satelit či kabelovou televizi,“ vysvětluje Zdeněk Duspiva z Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání.

Na Ústecku končí analogové vysílání (zdroj: ČT24)

Analogové vysílání zatím zůstává na dvaadvaceti místech Ústeckého kraje, tedy tam, kde byly ničivé záplavy. „Ve snaze nepřidělávat lidem v povodněmi postižených obcích v tuto chvíli ještě starosti s přechodem na digitální vysílání,“ odůvodňuje tento krok Štěpán Janda z České televize.

O týdny dříve oproti původním plánům se dnes také začne šířit digitální veřejnoprávní vysílání na Zlínsku z vysílače Valašské Klobouky, komerční multiplexy 2 a 3 zase začne vysílat Černá hora, která pokrývá Krkonoše a část Hradecka a Pardubicka.