Česká televize přelaďuje analogový vysílač v Olomouci

Olomouc - Česká televize v noci na 2. 9. přeladí analogový vysílač ČT1 Olomouc, přeladění analogového vysílače ČT1 Hodonín závisí na mezinárodní koordinaci. Česká televize, České Radiokomunikace (ČRa) a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) tak řeší vzájemné rušení analogových vysílačů ČT1 velkého výkonu Olomouc – Radíkov a Hodonín – Babí lom s nově spuštěnými digitálními vysílači ČT velkého výkonu Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny.

Digitálnímu vysílání sítě 1 z kót Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny, které vstoupilo 1. září 2010 do řádného provozu, byl Českým telekomunikačním úřadem vymezen v rámci Technického plánu přechodu 33. kanál. Stejný kmitočet však již historicky využívá několik analogových vysílačů velkého i malého výkonu, které se nacházejí v dosahu digitálního vysílání z Tlusté hory a Ploštin.

ČT očekávala vzájemné rušení analogového a digitálního vysílání. Proto ve spolupráci s ČRa a ČTÚ iniciovala ještě před zahájením řádného provozu digitálních vysílačů Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny jejich zkušební vysílání. U analogových vysílačů ČT1 malého výkonu Slušovice, Liptál a Lužná II i u analogových vysílačů ČT1 velkého výkonu Olomouc – Radíkov a Hodonín – Babí lom se rušení potvrdilo.

Česká televize požádala České Radiokomunikace a Český telekomunikační úřad o zajištění všech potřebných náležitostí pro další provoz uvedených analogových vysílačů, tedy o jejich přeladění na náhradní kmitočty. Analogové převaděče ČT1 Slušovice a ČT1 Liptál byly přeladěné již 26. srpna 2010 a ČT1 Lužná II pak 30. srpna 2010. Pro analogový vysílač ČT1 Olomouc – Radíkov bude v noci ze středy 1. září na čtvrtek 2. září 2010 přeladěn z dosavadního 33. na 28. kanál. Pro zásah na vysílací technologii je na vysílači Olomouc – Radíkov nezbytná krátká výluka analogového vysílání, a to nejen programu ČT1, ale i televize Prima. Česká televize děkuje divákům za pochopení.

O vysílači v Hodoníně se jedná

ČTÚ nadále jedná o mezinárodní kmitočtové koordinaci pro analogový vysílač ČT1 Hodonín – Babí lom s rakouskými a slovenskými úřady. Výsledky jednání se očekávají do pondělí 6. září 2010. Zatím bude ČT1 z Babího lomu pokračovat v analogovém vysílání na 33. kanálu. Diváci v některých lokalitách tedy mohou registrovat vzájemné rušení analogového a digitálního signálu.

Informace o digitalizaci jsou na internetovém speciálu Digict.cz, na teletextu ČT1 (strana 650) a v Diváckém centru ČT – na horké lince digitalizace 261 13 74 74 (denně od 7:30 do 20:00 hodin).