Ostravské televizní studio nabízí Romský svět

Ostrava - Romaňi Luma neboli Romský svět - tak zní název nového romského magazínu. Premiéru bude mít pořad každý pátek v 15 hodin na internetovém vysílání ČT, vidět jej však budou moci i televizní diváci v pořadu Zajímavosti z regionů. Pořad připravuje zpravodajství ostravského studia České televize, které tak doplňuje své vysílání pro národnostní menšiny.

Život v Česku očima romských reportérů. To je motto nového magazínu, který od září připravuje ostravské studio České televize. „Vyrábíme magazín Babylon, kde se problematice národnostních menšin věnujeme, romské problematice zvláště, protože v tomhle regionu je to důležitá záležitost. Proto jsme si říkali, že veřejnoprávní televize by se měla této problematice věnovat hlouběji,“ vysvětluje, jak pořad vznikl, ředitel ostravského studia Ilja Racek.

Pořad bude hlavně o událostech a problémech, které se týkají Romů a které oni sami považují za důležité. „Reportáže budou na různá témata, budou to jednak portréty zajímavých osobností, ale taky servisní reportáže - například o exekucích. Dále v pořadu diváci najdou třeba reportáže, které se budou věnovat vzdělávání Romů,“ říká dramaturgyně pořadu Monika Horsáková.

V prvním díle pořad nabídne například portrét makedonské zpěvačky Esmy Redžepovy, která říká, že v Makedonii není rasismus. Magazín se nebude ale vyhýbat ani závažnějším tématům. „Ve druhém díle nabídneme třeba reportáž o romském holocaustu, což je záležitost, která pořád není příliš známá,“ podotýká Monika Horsáková. Pořad se vysílá v češtině s romskými titulky a provázet jím bude dvojice mladých moderátorů Kateřina Bandyová a Martin Grinvalský.

„Lidé by se měli dívat určitě i kvůli tomu, aby zjistili, jaký ten život Romů je, protože si myslím, že mají úplně jiné představy. Z toho magazínu můžou poznat, jací Romové opravdu jsou,“ tvrdí moderátor Martin Grinvalský.

  • Moderátoři pořadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191858.jpg
  • Esma Redžepova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191860.jpg
  • Romové na Ostravsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191861.jpg