Na satelitu se už brzy objeví i regionální mutace pořadů ČT

Ostrava - Diváci, kteří sledují Českou televizi na satelitu nebo v kabelových sítích a nemají k dispozici regionální mutace pořadů z ostravského studia, se možná brzy dočkají změny. Ještě před koncem roku se má vysílání pořadů ostravského a brněnského studia objevit i na satelitu. Dosud je museli diváci sledovat jen v reprízách nebo na internetu.

Události v regionech, ovšem pouze z pražského studia, to je problém, který trápí řadu diváků v regionu, kteří přijímají programy ČT přes satelit. „Je to způsobeno tím, že přes satelit Česká televize v současnosti šíří pouze mutaci vysílání pro Čechy,“ vysvětluje šéf výroby TS Ostrava Miloslav Petronec. „Česká televize chce ještě před koncem roku zprovoznit alespoň ve zkušebním provozu zcela novou technologii. Ta umožní ve vybraných časech efektivně rozdělit kapacitu satelitního transponderu, kterou má Česká televize pronajatou,“ přidává podrobnosti mluvčí ČT Štěpán Janda.

Diváci, kteří přijímají vysílání ČT ze satelitních platforem CS Link a Sky Link, by si pak mohli vybrat jednu ze tří regionálních mutací programu ČT1. „Například i v Moravskoslezském kraji tak bude možné koukat nejen na ostravské, ale i brněnské či pražské vysílání,“ dodává Janda. V současnosti totiž musí diváci buď přijímat ČT1 z pozemního vysílání, nebo počkat na reprízu pořadu. Poslední možností jsou pak internetové stránky ČT, tam se však pořady objevují se zpožděním.

„Zkušební vysílání by mohlo být zahájeno někdy koncem letošního roku, ale záleží to na veřejné zakázce, na ceně toho projektu a dalších záležitostech,“ uvedl šéf výroby TS Ostrava Miloslav Petronec. Díky nové distribuci přes satelit by se regionálních mutací ČT1 mohli dočkat i diváci od kabelových operátorů. Budou pro ně totiž snadněji dostupné.

  • Z vysílání ČT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1929/192801.jpg
  • i-vysílání autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1929/192802.jpg