Trojský kůň z Česka nutí k posílání drahých SMS

Praha - Na internetu se objevil škodlivý program, tzv. trojský kůň, českého původu, který nutí oběti posílat SMS na čísla zpoplatněná sazbou 99 Kč. Trojský kůň pod označením MSIL/Lockscreen.J slibuje v napadeném počítači výhru po zaslání sms na číslo 903 0999. Trojan deaktivuje správce úloh a po vypršení patnáctiminutového limitu si vynutí restart počítače. Po restartu už není program aktivní, avšak správce úloh zůstane nepřístupný. Analýzou posledního případu viroví analytici firmy Eset zjistili, že autor už vydal minimálně další tři podobné aplikace.

Škodlivé programy zneužívající placené SMS čísla jsou problémem především v Rusku a na Ukrajině. Důvodem je nedbalý přístup a nezájem operátorů o problémy spojené se zneužíváním těchto čísel. Tato technika je přitom velmi často využívána i ve škodlivých kódech přímo pro mobilní zařízení, protože tyto přístroje přímo podporují odeslání SMS zpráv.

Podobné trojské koně jsou schopny zablokovat počítač a vydírat uživatele k zaslání drahé SMS. Po zaslání zprávy získá uživatel přístupový kód pro odblokování PC.

Vydáno pod