Google spustí hlasové vyhledávání z mobilu v češtině

Praha - Společnost Google nabídne pro chytré telefony vyhledávání prostřednictvím hlasu v češtině. Čeština je desátý jazyk, pro který bude od středy hlasové vyhledávání na internetu fungovat. Mobily s operačním systémem Android verze 2.1 a 2.2 a iPhony budou moci rozpoznat až jeden milion hlasem zadávaných slov. Vyhledávání v Googlu se tak zjednodušuje zejména v situacích, kdy uživatelé nemají dostatek času nebo klidu na ruční zadávání dotazů do políčka vyhledávače.

Vývojářům Google trvalo několik měsíců, než vytvořili jazykový model češtiny. „Z vývojářského hlediska jde o velmi významnou inovaci, zvlášť když vezmeme v potaz, jak bohatým a náročným jazykem čeština je,“ uvedl marketingový ředitel Google v ČR Luděk Motyčka. Google chce postupně službu zpřístupnit pro všechny světové jazyky. 

Na telefonech s operačním systémem Android je třeba stáhnout a nainstalovat aplikaci Voice Search z Android marketu. Pak stačí poklepat na ikonu hlasového vyhledávání a uživatel může mluvit. Telefony iPhone musí mít nainstalovánu aplikaci Google Mobile App a v nastavení aplikace je potřeba zvolit češtinu. Pro uživatele s operačním systémem Android 2.2 (Froyo) bude aplikace dostupná automaticky.

Jaroslav Bengl, produktový manažer Googlu:

„Museli jsme posbírat více než milion slov. Ještě to neumí různá nářečí, ale jak se to bude používat, tak se systém bude sám učit.“

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Google je sice ve vyhledávání světová jednička, v Česku však stále zaostává za vedoucím Seznamem, který pro své hledání ve světě používá Bing od Microsoftu. Ten v mobilní verzi zatím umí rozpoznat jen angličtinu. Hlasové vyhledávání však Googlu podle odborníků příliš nepomůže. „Zatím to bude spíše technologická hračka, lidé to budou rádi zkoušet a najdou se i nějaká praktická využití. Nebude to ale konkurenční výhoda, protože to budou používat lidé, kteří už s Googlem pracují teď,“ upozornil redaktor serveru tachnet.cz Pavel Kasík.

Vydáno pod