ČT spustí na Pradědu poslední digitální vysílač velkého výkonu

Praha - Česká televize spustí od října poslední digitální vysílač velkého výkonu Jeseník - Praděd, digitální multiplex České televize tak bude pokrývat 99,6 procenta obyvatel ČR. Celkové náklady digitalizace dosáhly zhruba jedné miliardy korun. Analogové vysílání musí ČT podle vládního nařízení ukončit do června 2012. „Program digitalizace skončí v roce 2011, akutní fáze přechodu na zemské digitální vysílání končí v těchto dnech spuštěním vysílače Praděd,“ řekl vedoucí digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Od října bude ČT využívat celkem 26 digitálních vysílačů velkého výkonu, v průběhu října a listopadu chystá televize spustit dalších deset vysílačů malého výkonu.

Ze zářijové zprávy Českého telekomunikačního úřadu vyplývá, že druhá vysílací síť Novy a Primy pokrývá 89,5 procenta a třetí multiplex 84,4 procenta. Pokrytí čtvrté vysílací sítě Telefóniky O2 se kvůli skromnější programové náplni pohybuje okolo 22 procent, což představuje vysílače v Praze, Brně a Ostravě.

Pokrytí analogovým signálem ČT1 pokleslo podle zprávy z původních 99,6 procenta na 65 procent, u ČT2 byl pokles z 91 na 22 procent, u Novy z 97,7 na 77 procent a analogové pokrytí Primy se snížilo ze 73 na 32 procent.

Digitalizaci odstartovala Česká televize začátkem roku 2005. O tři roky později už začíná postupně šířit digitální signál 26 vysílačů. První byl v polovině roku 2008 plzeňský Krašov, posledním bude od října Praděd. Prvním digitálním programem České televize je zpravodajská ČT24. Diváci ji poprvé viděli v květnu 2005, o rok později v únoru začala vysílat sportovní ČT4.