Kužílek: Google Street View znečišťuje veřejný prostor

Praha – Aplikace Street View společnosti Google, která umožňuje virtuální prohlídku měst, podle poradce ve věcech ochrany soukromí a osobních dat Oldřicha Kužílka narušuje a znečišťuje veřejný prostor. Kužílek to uvedl v Hyde Parku ČT24, podpořil tak rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který internetovému kolosu neprodloužil registraci potřebnou pro pokračování v projektu.

„Jsou to technologie, které svým způsobem zatěžují a znečišťují veřejný prostor,“ uvedl Kužílek na adresu Googlu. „Pohledy přesahující předpokládatelnou hranici soukromí by tam (v aplikaci Street View) být neměly. To, že někdo systematicky, strojově a celosvětově leze přes plot, nahlíží do vaší zahrady a zaznamenává spoustu detailů, které z intimní sféry domu přechází až na ulici, není legrace.“

Kužílek také varoval před potenciálním zneužitím nasnímaných ulic, a to například pro vykrádání domů nebo snadnější hledání tras pro kriminální činnost. Upozornil i na jednu z nejspornějších záležitostí aplikace – rozostření obličejů nafocených chodců. „Google zpracovává vaše zcela osobní údaje i s tvářemi - dřív, než je rozostří. A nikdo nemůže vědět, jestli je kopie někde založená a rozmlžené je to jen pro internet,“ řekl Kužílek.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Kužílek varoval před nebezpečným vlivem virtuální reality

Ředitel ÚOOÚ Igor Němec

„Google pro zajištění služby Street View využívá technické postupy, které nepřiměřeně zasahují do soukromí občanů.“

Host Hyde Parku se také zastal ÚOOÚ před kritiky jeho postoje ke Googlu: „ÚOOÚ nepředstavuje stát a jeho zájmy. Jeho povinností ze zákona je naopak chránit zájmy jednotlivců, a to i proti státu, což tedy není tento případ. Neberte rozhodnutí úřadu jako projev státního rozhodnutí. To rozhodnutí je správné.“

Poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí v souvislosti s Googlem upozornil i na obecnější problém mezi zažívanou a elektronickou realitou, kterou zachycují například bezpečnostní kamery. „Tyto věci dramaticky ovlivňují naši prožívanou realitu a tato paralelní realita, která se vznáší nad tou věcnou, má obrovskou schopnost ji Diovými blesky ovlivňovat,“ konstatoval Kužílek a odvolal se na případ, kdy jen kamerami zachycená schůzka hradního kancléře Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa ve svém důsledku ovlivnila celou prezidentskou volbu.

Kužílek také dlouhodobě kritizuje pražskou policii, která archivuje záběry z kamer, a to včetně těch řidičů, kteří předpisy neporušili. „O databázi, kterou si vede policie, u níž se potvrdilo systematické zpracování osobních údajů, existují zjištění inspektora úřadu. Jeho funkční období ale končí, proto už nestačil zahájit kontrolu,“ doplnila mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková. O kontrole tak rozhodnou noví inspektoři, kteří nastoupí v říjnu.