Do Rady ČRo kandiduje šestnáct lidí, do Rady ČT čtyři osobnosti

Praha - Na čtyři volná místa v Radě Českého rozhlasu kandiduje podle informací z volebního výboru Poslanecké sněmovny 16 lidí, čtyři kandidáti se budou ucházet o post v Radě ČT. Počet navržených kandidátů se ještě může zvýšit. Své návrhy volebnímu výboru zasílala občanská sdružení a další organizace, lhůta uplynula 30. září. Do Rady ČT opět kandiduje například její bývalý člen Dobromil Dvořák. Na seznamu je podle serveru i Václav Nájemník, kterého do televizní rady posílá Česko-estonský klub Praha a který do rady kandidoval neúspěšně již loni na jaře.

Do Rady ČRo byla navržena například bývalá poslankyně ČSSD Lenka Mazuchová, kterou doporučuje obecně prospěšná společnost Slunce všem z Unhoště u Prahy. Do rozhlasové rady dále navrhuje Česká biskupská konference bývalého člena televizní rady Milana Badala, Obec spisovatelů navrhuje ředitele Národní knihovny Pavla Hazuku, kterému členství skončilo letos v únoru, uvádí server Česká média.

Předseda výboru Václav Mencl (ODS) nevylučuje, že ještě dorazí další návrhy, a proto seznam nechce zveřejnit před čtvrtečním zasedáním výboru, který kandidatury prověří. Posléze vybere na každé volné místo v radách tři uchazeče a doporučí je sněmovně. Ta by je měla volit na některé z příštích schůzí.

Rada ČT má 15 členů, voleni jsou na šest let, každé dva roky se obmění třetina členů. Do její náplně patří například jmenování a odvolávání generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií České televize, dále schvaluje rozpočet a závěrečný účet ČT, který předkládá sněmovně. Obdobné funkce zastává i Rada ČRo, která je devítičlenná; funkční období jejích členů je šest let, přičemž po dvou letech se vždy jedna třetina členů vymění.