RRTV udělila pokuty ve výši 155 000 korun

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila tento týden pokuty v celkovém objemu 155 000 korun. Nejvyšší stotisícovou sankci musí zaplatit Česká televize, neboť podle rady porušila povinnost zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti. Dalších 50 000 má uhradit televize Prima. Informovala o tom předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová.

Veřejnoprávní televize dostala pokutu za to, že v Událostech 11. dubna letošního roku odvysílala reportáž Nutnost, nebo obchod s kamarády?, která podle rady obsahovala „nepodloženě hanlivá a zavádějící označení“ jako například šedá eminence či kmotři ODS. Příspěvek dále obsahoval odkazy na blíže neosvětlené kauzy, které dával do vzájemných nevysvětlených souvislostí.

Televize Prima musí zaplatit pokutu, jelikož neoznámila radě, kdo je zadavatelem a zpracovatelem reklamy na lék Imunit Akut, kterou televize několikrát odvysílala koncem ledna letošního roku.

Zbylých 5 000 korun uložila rada společnosti Mina Media, která jí neposkytla v požadované lhůtě záznam vysílání programu MTV Adria ze 4. listopadu 2009.

Logo televize Prima
Zdroj: ČT24/TV Prima