OVM Speciál se budou věnovat komunálním a senátním volbám

Hlavními hosty úvodní části pořadu budou: poslanec PS PČR a pražský primátor Pavel Bém (ODS); předseda poslaneckého klubu TOP 09 a starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík (Starostové a nezávislí); předseda senátorského klubu a starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD). Debata bude na téma: komunální politici ve vrcholné politice; rozpočtové určení daní, velká města versus menší obce; vliv výsledků komunálních a senátních voleb na celostátní politiku; předvolební kampaň, odraz vládní koalice při dojednávání koalic v obcích; možnost kontroly hospodaření obcí – působnost NKÚ; omezení „porcování medvěda“.

Do druhé části pořadu přijdou starosta Prahy 1 a kandidát na zastupitele Filip Dvořák (ODS) a zastupitelka a kandidátka na zastupitelku Jana Pařízková (VV). Diskutovat budou na téma: vliv rozporů v obecních zastupitelstvech na soudržnost vládní koalice; rozpory uvnitř politických stran, specifické postavení Prahy, vliv na volební výsledek; vztah městských částí a pražského zastupitelstva; protikorupční opatření na komunální úrovni; problémy centra hlavního města.

V další části pořadu budou debatovat politolog a rektor Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma a politolog z FF Univerzity Hradec Králové Jan Outlý na téma: dopad výsledků komunálních a senátních voleb na vládní a celostátní politiku, eventuální změna politické mapy ČR; srovnání volebních systémů do obecních zastupitelstev a PS PČR; složitost komunálních voleb, preferenční hlasy, rozdíl mezi kroužkováním a křížkováním; eventuální změna volebního systému.

Pořad je vysílán živě ze studia České televize v Praze bez účasti veřejnosti. Publikum tvoří diváci akreditovaní na Facebooku na stránkách pořadu.

ĆT24 v úterý 12. října ve 21:00 hod.