Íčko. To není exministr vnitra, ale nový britský deník

Londýn – Ve Velké Británii začaly vycházet první nové tištěné noviny za poslední čtvrtstoletí. Vydává je majitel listu Independent a nazval je jednoduše „i“. Chce nabízet stručnou, ale kvalitní žurnalistiku a nalákat hlavně lidi, kteří se zatím tištěným listům vyhýbali. Pomoct má i cena - 20 pencí, tedy necelých pět korun a 50 haléřů. Náklady novin klesají a konkurence internetu je velká. Šéfové Independentu si ale věří. Jejich noviny i podle nich mají šanci prorazit. „Z našeho výzkumu jsme zjistili, že je spousta lidí, kteří nemají čas pročítat klasické noviny, na druhou stranu chtějí stručné, důležité a kvalitní informace na papíru. I jsou přesně noviny do dnešní doby,“ myslí si manažer listu Andre Mullins.

V minulosti se spekulovalo o budoucnosti listu Independent. Stojí totiž libru a odborníci čekali, že vydavatel z něj udělá bezplatný deník. Čtenářů totiž neustále ubývá. „Uvažovali jsme, jak značku Independent vylepšit. Noviny zdarma byly skutečně jednou z možností, ale naše novinka je nejlepší způsob, jak produkt posunout dopředu,“ tvrdí Mullins.

Vydavatelství patří ruskému magnátu Alexandru Lebeděvovi, vede ho jeho syn Eugenij, jenž věří, že tištěná média si své místo ve tvrdé elektronické konkurenci uhájí. „Důležité je, aby jak Independent, tak i měly silné identity,“ říká Lebeděv s tím, že Independent bude dál rozvíjet původní hodnoty, tedy kvalitní reportáže, obsáhlé zpravodajství. „Nabízíme dva jasně definované, velmi odlišné listy,“ dodává.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Kanibalismu mezi jednotlivými verzemi se vydavatel nebojí. Tradiční čtenáři podle něj budou dál číst tu původní, nová by měla přilákat lidi, kteří si tištěné noviny zatím nekupovali a zprávy četli hlavně na internetu.

Vydáno pod