FITES kvůli údajně nedostatečné kontrole ČT žádá změnu zákona

Praha - Česká televize se podle Českého filmového a televizního svazu (FITES) vymkla veřejné kontrole. Místo služby občanům slouží v posledních letech obchodním zájmům vedení a stala se ztělesněním klientelismu, píše výkonný výbor FITES v dopise předsedům politických stran, které zároveň vyzývá ke změně zákona o ČT. Pod dopis se mimo jiné podepsali režisérka Olga Sommerová, režisér a scénárista Ivan Biel či redaktor stanice Českého rozhlasu 3-Vltava Tomáš Pilát.

Česká televize ústy svého mluvčího Ladislava Štichy vyjádřila podiv nad tím, že ČT nebyla o existenci dopisu ze strany autorů aspoň informována. „Představitelé FITES nikdy předtím o svých pochybách s managementem ČT nejednali,“ řekl dnes Šticha.

„Nedávné pokusy vyvést výběr televizních poplatků podnikatelské skupině ohrožují nezávislost a poslání České televize, což je přímo v rozporu se zákonem o České televizi,“ píše FITES. Tendr na správu a výběr koncesionářských poplatků v hodnotě více než jedné miliardy korun vypsala televize v polovině září. Kvůli výhradám mimo jiné ze strany odborů byl však počátkem října na žádost rady pozastaven; nyní ČT očekává nabídky do konce ledna 2011.

Fungováním Rady ČT se autoři dopisu zabývali podrobněji. Rada podle FITES neplní kontrolní funkci, není zástupcem veřejnosti a ani není schopna interpretovat zákon o České televizi. „Propojení Rady České televize s jeho vedením popírá důvod jejího vzniku a existence,“ píše FITES.

„Považujeme za nemorální, když občané všech sociálních kategorií, včetně těch nejslabších, přispívají na to, aby člověk odpovědný za tento stav, ředitel ČT, měl vyšší plat než prezident republiky a byl pravidelně odměňován zvláštními, až tři čtvrtě milionovými odměnami jen za to, že dodržuje triviální podmínku své funkce - roční rozpočet instituce,“ stojí v dopise.

FITES požaduje nový zákon o ČT

Politická reprezentace podle FITES musí urychleně zahájit práci na vzniku nového zákona o České televizi a Českém rozhlase. Autoři dopisu odkazují na německý model, kdy se v radách veřejnoprávních médií počítá se zastoupením reprezentantů společenských organizací, například církve, mládeže, odborů, kulturních svazů. Současnou Radu ČT volí a odvolává Poslanecká sněmovna, což autoři označují za systémově vadné řešení.

FITES sdružuje a hájí audiovizuální tvůrce, v současnosti má zhruba 700 členů. Na veřejnosti se prezentuje mimo jiné pořádáním tvůrčích soutěží a přehlídek. Nový výkonný výbor svazu zvolila valná hromada v polovině března.