Ve Valašském Meziříčí končí analogové vysílání ČT2

Brno - Od dnešní půlnoci vypne Česká televize analogový vysílač ČT2 ve Valašském Meziříčí. ČT zatím nemůže spustit digitální dokrývače ve Svitavách a Žďáru nad Sázavou, nevypne proto analogové vysílače ČT2 v obou městech, ani závislé převaděče ČT2 na dalších místech. Zároveň k dnešnímu dni Česká televize posiluje své digitální zemské vysílání, rozšíří síť 1 o další dva digitální opakovače. Multiplex veřejné služby se všemi čtyřmi programy ČT v digitální kvalitě budou vysílat digitální vysílače malého výkonu ze stanovišť Valašské Meziříčí – Radhošť a Vsetín – Bečevná.

Signály analogových vysílačů ČT2 velkého výkonu a závislých analogových převaděčů ČT2 jsou od 6. října 2010 označené piktogramem, vedle něhož se od 5. listopadu průběžně objevovala také textová lišta s bližšími informacemi o vypnutí.

ČT je nucena změnit harmonogram digitalizace ve Svitavách a Žďáru nad Sázavou. K původně plánovanému termínu 30. listopadu 2010 nemohou být v obou městech spuštěné digitální dokrývače na Kamenné Horce a Harusově vrchu, neboť Česká televize zatím neobdržela pro tyto lokality od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) kmitočty potřebné k vysílání. Náhradní termín zatím ještě není známý, ale ČTÚ na řešení problémů usilovně pracuje. Česká televize proto oddaluje také dalších 12 závislých analogových převaděčů ČT2.

Síť 1 ode dneška čítá již 26 digitálních vysílačů velkého výkonu a 44 digitálních vysílačů malého výkonu. Výstavbu dalších digitálních vysílačů malého výkonu Česká televize nyní analyzuje. Ke spuštění se připravují digitální dokrývače Svitavy – Kamenná Horka a Žďár nad Sázavou – Harusův vrch, v relativně blízkém časovém horizontu budou následovat i Huslenky, Náměšť nad Oslavou, Nový Hrozenkov, Velké Karlovice a Zlaté Hory.

Více informací o přechodu na digitální vysílání najdou diváci na webových stránkách Digict.cz, teletextové straně 650, nebo se mohou obrátit na linku digitalizace Diváckého centra 261 13 74 74. Na vypnutí všech uvedených analogových vysílačů velkého i malého výkonu Česká televize také individuálně informovala místní samosprávu všech dotčených měst a obcí.