Janeček chce uveřejňovat platy spolupracovníků ČT a náklady

Brno - Generální ředitel České televize Jiří Janeček chce zveřejňovat na webu výrobní náklady pořadů a honoráře umělců, s nimiž Česká televize spolupracuje. Řekl to na výjezdním zasedání Rady ČT v Brně. Janeček tak reaguje na výzvu osobností české kultury, které počátkem měsíce vybídly vládu a šéfy politických stran, aby si „posvítili“ na situaci ve veřejnoprávní ČT, která se podle nich vymkla kontrole.

Janeček kritiku osobností, mezi kterými je třeba režisér Břetislav Rychlík nebo režisérka Helena Třeštíková, odmítl. Podle něj se i tito umělci podílejí na tvorbě programu České televize, který kritizují. Navíc podle něj někteří z podepsaných kritickou petici, která hovoří o „morální a profesionální krizi“ v České televizi, ani nečetli. „Mám od některých lidí důkaz, že to nečetli a podepsali se prostě proto, že četli poslední stránku, nebo že věří tomu člověku nebo těm lidem, kteří to připravili,“ dodal Janeček.

Janeček proto hodlá signatářům výzvy poslat dopis, v němž navrhne, aby byly i jejich honoráře v rámci větší transparentnosti zveřejněny na webu. Veřejnosti by podle něj měly být dostupné i výrobní náklady některých pořadů ČT. Se spolupracovníky televize chystá v prvních měsících příštího roku semináře, na kterých chce s nimi svůj podnět prodiskutovat.

Rychlík: Problém není v honorářích

„Ať to klidně dělá, ovšem podle mě to není úplně možné. Máme totiž smlouvu s Českou televizí, podle níž se nesmíme o honorářích zmiňovat a ona také ne. V případě dokumentaristů jsou ovšem tak srandovní, že nemá cenu o tom vůbec mluvit,“ komentoval Janečkovy záměry Rychlík. Považuje je za potvrzení toho, že Janeček v čele ČT nemá co dělat. „Problém s tím, proč se třeba v televizi krade a proč je tam klientelismus, je v nastavení různých smluv pro různé firmy. Není ani vteřinu v honorářích. Navíc právě dokumenty v ČT udržují a kryjí tu veřejnoprávnost,“ dodal Rychlík.

Jiří Janeček, generální ředitel ČT:

„Požádám výkonné umělce, aby ve smlouvách, které s námi budou (uzavírat), byla klauzule o tom, že můžeme zveřejnit jejich honoráře. Stejně jako je známý veřejně můj plat, proč by koncesionář neměl vědět, kolik si vydělá ten který scenárista, režisér, herec. Předpokládám, že tohle také ti umělci chtěli.“

Signatáři dopisu, upozorňujícího na údajně krizový stav v ČT, také chtějí, aby se pomocí změny zákona o České televizi zamezilo tomu, aby se do volby Rady České televize dostávali lidé, kteří jsou údajně napojení na politiky. Současnou Radu ČT totiž volí a odvolává Poslanecká sněmovna, což autoři petice označují za špatné řešení. Podezření na propojení s politiky dnes rada odmítla.