Na Googlu nejvíce lidí hledá seznamku Chatroulette

Praha - Největší zájem uživatelů internetu v letošním roce vzbudila služba pro náhodné propojování uživatelů videochatem Chatroulette, nový tablet iPad a americký zpěvák Justin Bieber. Nejhledanější událostí byla katastrofa na Haiti. Vyplývá to z celosvětového žebříčku Zeitgeist vyhledávače Google. Na interaktivní stránce Zeitgeist 2010 s vizualizacemi dat se mohou přímo uživatelé podívat na všechny žebříčky a snadno porovnat například oblíbenost olympijských her nebo fotbalového šampionátu či reakci světa na ropnou havárii v Mexickém zálivu.

Největší sportovním skokanem v žebříčku vyhledávání byl světový fotbalový šampionát reprezentovaný heslem mundial 2010, následují olympijské hry a webová síť se sportovními přenosy ESPN3. V kategorii spotřební elektroniky nejvíce narostl zájem o novinku Apple v podobě multimediálního tabletu iPad, následuje nový iPhone 4 od stejné firmy a Nokia 5530.

Žebříček nejvyhledávanějších celebrit, respektive skokanů mezi nimi, letos ovládli nováčci, jejichž kariéra za posledních 12 měsíců raketově vystřelila vzhůru. Vedle idolu náctiletých Justina Biebera si nejlépe vedly zpěvačky Katty Perryová a Selena Gomezová. Rok 2010 však přinesl i řadu vážných událostí a s nimi i zájem o pomoc lidem v nouzi. Pozornost uživatelů Google přitáhla zejména taková místa, jako je Haiti po ničivém zemětřesení, Pákistán postižený záplavami nebo Mexický záliv zasažený ropnou skvrnou.

Naopak nejrychleji opadl zájem o mexickou chřipku, kleslo také vyhledávání celebrity Susan Boyleové, úspěšné zpěvačky z britské soutěže hledající talenty, nebo zesnulé legendy Michaela Jacksona.

Globální skokani roku 2010

1. chatroulette

2. ipad

3. justin bieber

4. nicki minaj

5. friv

6. myxer

7. katy perry

8. twitter

9. gamezer

10. facebook