Radiožurnál rozšíří zpravodajství, glosovat bude i Duka

Praha - Návrat Jana Pokorného a Lucie Výborné do moderátorského týmu a pravidelné Glosy arcibiskupa Dominika Duky slibuje od ledna Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Další změnou je rozšíření aktuálního zpravodajství ve večerním vysílání. Rozhlas nabídne živě moderované večerní vysílání ve všední dny. V nově zaváděném Večerním Radiožurnálu vysílaném od 20:00 do 23:00 se budou střídat Jiří Chum, Daniela Karafiátová a Michaela van Erne.

Novinkou ve víkendovém vysílání bude pravidelná Glosa Dominika Duky, kterou Radiožurnál zařadí každou neděli v 8:20. „Čas vysílání jsme zvolili tak, aby nekolidoval s bohoslužbou, která se vysílá od devíti hodin na stanici Praha,“ řekla ředitelka zpravodajských stanic Hana Hikelová. Jan Pokorný, který byl zpravodajem Českého rozhlasu ve Francii, bude moderovat ve všední dny od 5:00 do 9:00 Ranní Radiožurnál. Po něm usedne do studia Dopoledního Radiožurnálu Lucie Výborná, která byla rok na soukromém pobytu v Moskvě. Podoba a programová náplň se u těchto hlavních vysílacích bloků měnit nebude, hlavními prioritami Ranního Radiožurnálu zůstávají zpravodajství, informace o počasí a dopravě a Ranní interview.

Petr Král, který letos promlouval k posluchačům ráno, se stěhuje do odpoledního času 12:30-15:00. Zbytkem odpoledne až do 18:00 bude posluchače provázet Hana Shánělová.

Živě moderovaný večerní proud nahradí ve všední den ve vysílání bloky monotematických hodinových pořadů. Jde o změnu ve prospěch aktuálního zpravodajství. Nadále by ČRo 1 – Radiožurnál již neměl vysílat předtočené pořady. Tematika blokových pořadů ale z vysílání stanice nezmizí. Posluchači dále uslyší informace o vědě, technice, designu, ale i záchranných složkách nebo reportáže a příspěvky určené tělesně a zrakově postiženým.

Součástí Večerního Radiožurnálu zůstává publicistický pořad Stalo se dnes. Vysílání pro národnostní menšiny se přesouvá na víkendové večery. V sobotu po dvacáté hodině se ozvou moderátoři O Roma vakeren, v neděli ve stejný čas slovenského Stretnutie. V neděli poběží diskusní pořad Radiofórum. Ve 22:05 začnou po oba dny Doteky víry, repríza Zápisníku zahraničních zpravodajů se odsunula na půlnoc. V sobotu jí bude předcházet hudební pořad Naživo, v neděli Týden v kultuře Jany Klusákové.

Změny ve vysílání chystá v příštím roce i stanice ČRo 2 – Praha, podrobnosti zatím Český rozhlas odmítl zveřejnit. Do budoucna by se posluchači mohli dočkat i čistě zpravodajské stanice. Zda a kdy však bude spuštěna, závisí na více faktorech. Například na sloučení stanic Rádio Česko a stanice Český rozhlas 6. To by se mělo uskutečnit nejdříve k 1. lednu 2012.

Pražský arcibiskup Dominik Duka při mši ve Staré Boleslavi
Zdroj: ČT24