Polovina domén jsou pouze automaty na peníze

Praha – Zdaleka ne všechny internetové adresy, na které se na člověk dostane, slouží k předpokládanému účelu – tedy k prezentaci určitého obsahu uživatelům. Téměř polovina domén slouží pouze k tomu, aby vydělávaly svým majitelům peníze, aniž by byly čímkoli jiným užitečné. Podle experta na doménovou bezpečnost Petra Šmídy jsou typickým příkladem domény s názvem podobným oficiálním názvům populárních domén nebo domény, u kterých spekulanti čekají na nárůst jejich ceny.

Doménu si může koupit kdokoli, stačí jen, aby byla k volně dispozici. Často se tak děje za účelem investice, kdy spekulanti skupují desítky domén a čekají na růst jejich ceny a prodej se ziskem. To se pochopitelně nemusí vyplatit firmě, která si zapomene registrovat doménu se svým názvem nebo také názvem svého nového produktu. Často se také může stát, že majitel domény za ni zapomene zaplatit, a pokud jej provozovatel domény neupozorní, stane se náhle k dispozici.

Dalším způsobem, jak profitovat z vlastnictví domény, je její pojmenování na základě podobnosti s doménou zajímavého jména někoho jiného. Příkladem z prostředí českého internetu může být „parazitování“ na lídrovi trhu Seznam.cz. Spousta lidí udělá při psaní adresy překlep, s čímž majitelé podobných domén počítají. Na adrese senzam.cz tak uživatel nalezne vyhledávač, na adrese seznm.cz zase rozcestník, podobně jako na sezanm.cz. Velké společnosti jako například Yahoo proto skupují obrovské množství domén, jen aby zabránily jejich zneužití někým jiným. Nelze totiž zabránit registraci volné domény.

Pozor na krádeže domén

Nejde vždy jen o spekulanty, ale kolikrát i doslova o piráty, kterým se může podařit například internetovým robotem odchytit neobnovenou cizí doménu s obsahem. Jejím provozem přitom porušuje práva duševního vlastnictví třetích osob. Spekulant či pirát se následně může pokusit původního majitele vydírat, neboť má možnost ovládat obsah stránky a parazitovat na značce.

Podle Petra Šmídy platí několik obecných rad, jak v takovém případě postupovat. Vyděračům by se v žádném případě nemělo nic platit. Důležité je naopak kontaktovat aktuálního a původního registrátora domény a doložit jim informace o jejím předchozím vlastnictví. Pokud poškozený spolupracuje s registrátorem a centrálním registrem (NIC), většinou zloděj, který skrývá identitu, prohraje. Poslední možností však někdy zůstává až trestní oznámení.

Internet
Zdroj: ČT24