Generálnímu řediteli ČT se sníží plat o pět procent

Praha - Generální ředitel České televize Jiří Janeček bude od ledna brát o pět procent méně. Rozhodla o tom Rada České televize. Pevná část jeho mzdy bude 156 750 korun a pohyblivá část 68 400 Kč. Maximální výše roční odměny bude odvozená z dvacetinásobku hrubé měsíční mzdy zaměstnanců ČT za předcházející rok.

„Všude se ve veřejné sféře snižují platy a myslíme si, že je správné, že se i generální ředitel České televize bude podílet na snižování platů aspoň pětiprocentním podílem,“ řekl předseda Rady ČT Jiří Baumruk. O pět procent by se podle Baumruka měly snížit také platy dalších manažerů. „Následně při kolektivním vyjednávání určitě nebude řeč o nějakém razantním zvyšování mezd, dokonce si myslím, že spíš mzdy zaměstnanců zůstanou na svém, a je to tak dobře do budoucna, protože ČT si musí vytvořit také určité rezervy v tom, aby mohla případně těm dobrým přidat,“ dodal.

Rada ČT bude nově generálního ředitele televize hodnotit vždy po půl roce. Nyní to dělá čtvrtletně.

Rada změnila i kritéria, podle kterých se rozhodne, zda bude pohyblivá část a odměna generálnímu řediteli vyplacena v plné výši. Kritérii bude například přiměřené cash-flow bez podrobnějšího určení, spokojenost Rady ČT s plněním usnesení a sledovanost. Sledovanost nadále nebude hodnocena ve skupině lidí mezi 15 a 64 roky věku, ale ve věkové skupině od čtyř let výše. Také se zvýší ukazatel podílu na sledovanosti z 25 na 26 procent.

„Jednak Česká televize kritérium sledovanosti celkem snadno plní, tak si myslíme, že je potřeba nastavit laťku o něco výše, aby ji to motivovalo, a také se ještě více (ČT) soustředí na dětskou tvorbu a pořady pro děti,“ řekl Baumruk k důvodům změny některých kritérií. Proto se snížila hranice na čtyři roky.