Time: Osobností roku je „pan Facebook“ Zuckerberg

New York - Americký časopis Time vyhlásil osobností letošního roku zakladatele internetové sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga. Podle týdeníku „propojil víc než půl miliardy lidí a zmapoval společenské vztahy mezi nimi, vytvořil nový systém výměny informací a změnil způsob, jak žijeme své životy“. Facebook, který má víc než půl miliardy uživatelů, Zuckerberg naprogramoval společně se dvěma kamarády v pokoji univerzitních kolejí. Původně univerzitní síť se rychle rozšířila do celého kyberprostoru a ze svého zakladatele udělala miliardáře.

„Facebook je pojivo pro téměř desetinu planety,“ uvedl v komentáři k volbě Zuckerberga šéfredaktor Time Richard Stengel. „Facebook je nyní třetí největší stát světa a má o svých občanech určitě víc informací než jakákoli jiná země,“ doplnil.

Nyní šestadvacetiletý Zuckerberg nepatří jen mezi nejmladší miliardáře světa, ale i mezi nejvýraznější osobnosti charity. Letos se připojil k výzvě zakladatele Microsoftu Billa Gatese, že daruje polovinu svého majetku na dobročinné účely.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Zuckerbergovým konkurentem byl i Assange

Do užšího výběru časopisu Time pro letošní ocenění se dostal mimo jiné také zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Šéfredaktor časopisu přitom uvedl, že Assange a Zuckerberga lze vnímat jako dvě strany jedné mince, neboť oba touží po otevřenosti a transparentnosti. „Zatímco Assange útočí na velké instituce a vlády prostřednictvím nedobrovolné transparentnosti s cílem oslabit je, Zuckerberg pomáhá jednotlivcům dobrovolně sdílet informace s cílem posílit je,“ napsal Stengel. „Assange vidí svět plný skutečných a vymyšlených nepřátel. Zuckerberg vidí svět plný potenciálních přátel,“ doplnil šéfredaktor.

Kdo je Mark Zuckerberg?

Syn zubaře a praktické lékařky Mark Zuckerberg se narodil ve White Plains 14. května 1984. S programováním začal na střední škole a bavilo ho vyvíjet nové programy v oblasti komunikace a počítačových her. Při studiu na Phillips Exeter Academy vyrobil program pro komunikaci pracovníků v otcově firmě, verzi hry Risk a hudební přehrávač Synapse, který dokázal pomocí umělé inteligence rozpoznat hudební preference svého uživatele. Společnosti Microsoft a AOL chtěly Synapsi koupit a Zuckerberga získat do svých řad, ale on se namísto toho rozhodl studovat na Harvardu. Školu nakonec nedokončil.

Facebook, který tam vymyslel spolu s Dustinem Moskovitzem a Chrisem Hughesem, byl spuštěn v únoru 2004, tehdy pouze pro studenty Harvardu. Později se přidávaly další a další univerzity, pak i velké společnosti, až se nakonec v srpnu 2006 otevřel všem. Firma Facebook dnes sídlí v kalifornském Palo Alto a v současnosti má asi 1 700 zaměstnanců.

Tradice každoročního jmenování nejvýznamnější osobnosti v magazínu Time se datuje už od roku 1927. Loni se na titulní stránce časopisu objevil šéf americké centrální banky Ben Bernanke, rok před ním tehdy čerstvě zvolený prezident USA Barack Obama. V minulosti titul získali například současný ruský premiér Vladimir Putin, papež Jan Pavel II. nebo zpěvák U2 Bono Vox. Osobnostmi se stali také diktátoři Adolf Hitler a Josif Stalin.

  • Mark Zuckerberg, zakladatel sociální sítě Facebook zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2188/218767.jpg
  • Mark Zuckerberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1067/106698.jpg