Deviant je člověk nemocný

Praha - Odpověď na otázku, zda naše společnost dokáže ochránit děti a nezletilé před vrahy, pedofily a zvrhlíky, hledá dokument režiséra Petra Lokaje, který v rámci cyklu Ta naše povaha česká odvysílá ČT2 6. ledna 2011 ve 21.15 hodin. Pojem sexuální deviant se ve společnosti používá velmi často a veřejnost je vzácně jednotná v negativním vztahu k takto postiženým lidem. Málokdo má ovšem konkrétní představu o tom, kdo vlastně devianti jsou, jak deviace vzniká, jaké jsou možnosti léčení, případně prevence jejich nebezpečných aktivit.

Složitá je i samotná kvalifikace devianta a dosud málo řešenou otázkou je i jejich začlenění do společnosti po propuštění z výkonu trestu či psychiatrických ústavů. Na komplex těchto a mnoha možných dalších otázek se pokusili hledat odpovědi autoři dokumentu. Lékaři mluví jasně – deviace je nemoc a léčit se dá. Rodiče zneužitých dětí jsou ale mnohdy nekompromisní a radikální a se sexuálními devianty nemají slitování.

„Zavřít je málo. Jak už jsem říkala – zlikvidovat a zabít,“ tvrdí jednoznačně v dokumentu maminka zneužité holčičky Lenka Smejkalová. „To nejsou lidé, kteří by už nevěděli, co roupama, a proto se věnovali nějakým bizarním sexuálním praktikám,“ oponuje psychiatr Ivan David.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„V pořadu jsou dva velmi silné momenty. Podařilo se nám přemluvit dva účinkující, kteří zažili řádění deviantů na vlastní kůži, jedním z nich je otec před dvěma lety zavražděného Jakuba Šimánka. Do dokumentu se ale podařilo získat i výpovědi těch, kteří mají takové věci na svědomí,“ uvedl ke snímku jeho dramaturg Martin Červenka.

„Jsem deviant a je těžké s touto diagnózou žít a smířit se s ní. Je to omezení na celý život, stálé kontrolování se a všímání kdejakých maličkostí a pocitů.“

/z výpovědi devianta z dokumentu Devianti zpod Řípu/

Režisér Petr Lokaj vyzdvihuje to, že deviant ve filmu hovoří s neobvyklou hloubkou a upřímností o svém problému, že pojmenovává věci jasnými a přesnými slovy. „Možná tato jeho výpověď by mohla naše nazírání na problém malinko posunout,“ doufá režisér.

Ta naše povaha česká

je publicistický cyklus, který začal v roce 1993 mapovat méně i více nesympatické zákruty našeho národního charakteru. O tom, že má stále na co poukazovat, svědčí nejen uznání, jakého se tomuto pořadu dostává na přehlídkách a soutěžích, ale i nová série 26 dílů, kterou Televizní studio Ostrava chystá na tento rok.

Vydáno pod