Google se Street View narazil i v Jižní Koreji

Soul - Jihokorejská policie obvinila společnost Google z nelegálního sbírání osobních informací od více než 600 tisíc lidí, kteří využívají bezdrátové WiFi sítě. Data měla sbírat během focení měst pro svou službu Street View. Tato služba tak přináší Googlu další komplikace. V Německu se loni proti společnosti zvedla vlna odporu. Zbytku světa vadí, že firma během focení ulic sbírá informace o uživatelích.

Nyní Google narazil v Jižní Koreji, kde ho momentálně vyšetřuje speciální policejní tým. “Google sesbíral během sedmi měsíců data více než 600 tisíc lidí bez jejich vědomí i svolení. A to ve čtyřech městech,“ upozornil šéf jihokorejského vyšetřovacího týmu Choi In-seok.

Google svou chybu přiznal. Už během loňského roku totiž oznámil, že se mu při mapování ulic podařilo nasbírat fragmenty internetových aktivit lidí ve třiceti zemích světa. Ve všech státech se omlouvá a spolupracuje při vyšetřování.

Street View přináší komplikace (zdroj: ČT24)

Jihokorejská legislativa je však přísná a nelegální sběr osobních informací může stát viníka až deset let vězení nebo pokutu ve výši necelých padesáti tisíc dolarů. “Už jsme zajistili programátora, který na shromažďování dat pracoval. Dále budeme postupovat podle našich zákonů,“ uvedl Choi In-seok.