Stát začne dražit internetové kmitočty v květnu

Praha – Český telekomunikační úřad (ČTÚ) plánuje v druhé polovině letošního roku zahájit aukci kmitočtů pro vysokorychlostní mobilní internet. Frekvence se budou rozdávat na 15 let. Vyplývá to z materiálu ministerstva průmyslu a obchodu, který má dnes projednávat vláda. Aby mohla akce proběhnout, bude nutné změnit zákon o elektronických komunikacích. Doba platnosti licence podle ČTÚ respektuje čas potřebný pro návrat vložené investice i očekávaný pokrok ve vývoji technologií. Obdobně nastavily podmínky i další členské státy Evropské unie.

Aukci bychom mohli spustit teoreticky v květnu. Výnosy očekáváme v řádu miliard korun, plánuje ředitel ČTÚ Pavel Dvořák. Úřad počítá s dražbou kmitočtů uvolněných po přechodu z analogového na digitální vysílání v pásmu 800 MHz spolu s frekvencemi v pásmu 1 800 MHz a 2 600 MHz. „Společná aukce zvýší atraktivitu pro případné zájemce, protože umožňuje efektivní využití jednotlivých částí kmitočtového spektra podle potřeb operátorů vysílacích sítí,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Úřad ale zatím nerozhodl ani o podmínkách, jak by měli operátoři s frekvencemi nakládat. Každý zájemce by měl mít možnost získat jen určitou část spektra, navíc by měl například i povinnost pokrytí určitého území. Výsledkem by mělo být rozsáhlejší pokrytí signálem rychlejší připojení k internetu. Frekvence je možné použít například pro mobilní sítě čtvrté generace založené na technologii LTE.

Aukce internetových frekvencí (zdroj: ČT24)

Konkrétní návrh limitu maximálně dosažitelného množství spektra neboli spectrum cap pro pásma 800 MHz, 900 MHz a 1 800 MHz bude předmětem veřejné konzultace principů a podmínek aukce. Z toho mimo jiné vyplyne, zda by v tuzemsku mohl vzniknout další plnohodnotný mobilní operátor. Kromě těch největších svou účast v aukci již ohlásili i další poskytovatelé. Jedním z nich je Mobilkom vlastněný finanční skupinou Penta. A připojí se k nim skoro určitě i jeden z největších pevných operátorů GTS Novera.

T-Mobile
Zdroj: ČT24