Až 85 procent domén není zabezpečeno proti zfalšování

Praha - Nebezpečí zfalšování hrozí zhruba 85 procentům ze 760 tisíc v tuzemsku registrovaných domén, nejsou totiž zabezpečeny. Bezpečnou doménu má jen desetina bank a z 20 největších tuzemských webů ji nemá žádný, jak uvedl marketingový ředitel sdružení CZ.NIC Pavel Tůma. Na dnešek připadá evropský Den bezpečnějšího internetu, který má popularizovat kroky k omezení rizik fungování uživatelů na počítačové síti. A důležitým tématem je i bezpečnost internetu pro děti.

Podle CZ.NIC nepoužívá velká část největších poskytovatelů služeb a obsahu technologii zabezpečení domén DNSSEC, a své uživatele tak vystavuje riziku, že se stanou obětí podvržených stránek. Ty můžou být od těch pravých k nerozeznání a uživatelé na nich můžou nevědomky vyzradit své přihlašovací údaje nebo se stát obětí manipulace. „Hrozí tu riziko, že by někdo mohl třeba všechny zákazníky naráz přesměrovat na podvodné stránky,“ říká vedoucí laboratoře CZ.NIC Ondřej Surý.

Zabezpečení je zdarma

Podvodníci pak mohou kvůli takovému podvrhu získat přístup do e-mailových schránek, bankovních účtů, profilů na sociálních sítích či získat jiná citlivá data obětí. „Zabezpečit domény .cz je možné už od roku 2008. I přesto, že je to zdarma a vyžaduje to pouze minimální časové i finanční investice, je dnes proti zfalšování a podvržení domény chráněno například jen deset procent internetových bankovnictví fungujících na doméně .cz,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC.

„Běžní uživatelé internetu mají ve většině případů pouze dvě možnosti ochrany. Mít zabezpečené připojení od svého poskytovatele připojení a mít zabezpečené domény od poskytovatelů služeb, které používají,“ dodal Tůma.

Technologie DNSSEC rozšiřuje systém DNS, který zvyšuje bezpečnost služby doménových jmen. Principem DNS je překlad jmenných internetových adres na adresy číselné, kterým počítače rozumějí a jejichž pomocí dokážou zajistit zobrazování webových stránek, odesílání e-mailů, telefonování po internetu a další běžné internetové služby. DNSSEC zvyšuje bezpečnost při používání DNS tím, že brání podvržení falešných, pozměněných či neúplných údajů o doménových jménech.

Dvě třetiny rodičů neví, co dělají jejich děti na internetu

Bezpečnost internetu je velmi citlivé téma hlavně u dětí. Ty si často neuvědomují, co jim na internetu vlastně hrozí. Nevědí, že jejich fotku nebo informace o nich může najít každý. Belgická organizace Child Focus se proto snaží děti naučit, že na internetu nejde dělat všechno. Nadege Bastianenová, manažerka projektu E-safety, říká: „Největší problém je kybernetická šikana. Víme, že u dětí mezi 12 až 15 lety je jedno ze tří její obětí. A jedno z pěti je jejím původcem.“

Podobné projekty vznikají už i v Česku. Kromě policie za nimi stojí i firmy, které se kolem internetu pohybují. Jedním z příkladů je třeba bezpecnyinternet.cz, kde už přes půl roku funguje poradna, jak se nebezpečím na webu bránit.