Ředitelem ČRo bude Duhan, Hikelová nebo Matoulek

Praha - Do dalšího kola volby generálního ředitele Českého rozhlasu (ČRo) postoupil prozatímní ředitel ČRo Peter Duhan, ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová a Petr Matoulek. Rozhodla o tom Rada ČRo. Nového ředitele ČRo bude rada ČRo volit na březnovém zasedání. O post generálního ředitele veřejnoprávního rozhlasu se původně ucházelo šest zájemců. S výše zmíněnými ještě Jan Menger, Karel Zýka a Jiří Franc. Ten však z výběrového řízení kvůli jmenování náměstkem ministra vnitra odstoupil.

Kandidáti na post ředitele ČRo radním představili své projekty, se kterými se do výběrového řízení přihlásili. Uchazeči zmiňovali zejména nutné úspory v nákladech a investice do modernizace rozhlasových technologií, které jsou mnohdy na hranici životnosti. S navyšováním koncesionářských poplatků kandidáti naopak nepočítají. Úspory má podle uchazečů přinést také snížení počtu zaměstnanců zejména v obslužných provozech ČRo.

ČRo od loňského března dočasně vede Duhan. Rada po rezignaci předchozího generálního ředitele Richarda Medka nominovala šest kandidátů, kteří loni v květnu předložili své projekty. Nového šéfa však nemohla vybrat, protože působila jen v pěti členech místo devíti. Nyní má po zvolení Milana Badala do rady potřebných šest členů.