Jiří Majstr - novým generálním ředitelem ČTK

Praha - Rada ČTK na svém dnešním zasedání jmenovala novým generálním ředitelem České tiskové kanceláře Jiřího Majstra. Funkce by se měl ujmout 10. června. Rada jej vybrala ze sedmi kandidátů. Hlasování bylo jednomyslné. O místo se ucházelo kromě Majstra dalších šest lidí: Stanislav Holec, Jiří Holna, Radim Hreha, Michal Jankovec, Dušan Veselý a Petr Žantovský.

„Kandidát, který byl vybrán, nejlépe splňuje požadavky na funkci generálního ředitele, a to především realistickou vizí o dalším směrování agentury, manažerskými a profesními zkušenostmi, flexibilitou, se kterou zavádí inovace na pracovišti, i vzděláním a svými jazykovými znalostmi,“ uvedla v prohlášení předsedkyně Rady ČTK Pavla Valčáková.

Hodnocení kandidátů se podle ní rada věnovala velmi pečlivě. „Po prostudování jejich projektů a osobních slyšeních jsme si sami ještě zjišťovali další informace,“ uvedla Valčáková. Dvě zasedání pak rada věnovala diskuzím, kdy každý její člen vyjádřil názor na svého kandidáta.

Majstr: Být spíše partnerem než pouhým dodavatelem zpráv

„Za svůj hlavní úkol považuji, aby ČTK nadále pravdivě a nestranně informovala o dění v ČR a ve světě,“ komentoval své jmenování a další směřování agentury Jiří Majstr. Dále se podle něj také musí umět trvale přizpůsobovat potřebám klientů. „Dnešní doba nových technologií a sociálních sítí přináší z pohledu agentury potřebu více se otevřít, být médiím a veřejnosti spíše partnerem než pouhým dodavatelem zpráv a dat,“ uvedl Majstr. ČTK k tomu má dobře vykročeno - má kvalitní tým, dobré renomé, silné postavení na trhu a vyspělou technologii, dodal.

Jiří Majstr

Narodil se 27. září 1957.

Absolvoval Právnickou fakultu UK (doktorát práv) a dokončuje studium MBA v oblasti řízení médií na Bournemouthské univerzitě ve Velké Británii.

Od roku 1980 pracoval v ČTK, jako zahraniční zpravodaj agentury působil v Indii, Spojených státech a Velké Británii; v polovině 90. let se podílel na vzniku internetového zpravodajství ČTK, v letech 1999-2001 vedl Neris, dceřinou společnost agentury pro internet a nová média; v letech 1996-2001 byl zástupcem šéfredaktora slovního zpravodajství ČTK. Od srpna 2008 působil jako náměstek generálního ředitele ČTK pro zpravodajství.

Výběrové řízení na místo generálního ředitele ČTK rada vypsala 19. ledna poté, co současný generální ředitel Milan Stibral ohlásil k 9. červnu svou rezignaci. Jiří Majstr byl mezi uchazeči jediným nynějším zaměstnancem ČTK. O místo generálního ředitele se ucházel už v roce 2009, kdy získal tři hlasy ze sedmi.

ČTK je multimediální agenturou, která poskytuje denně asi 600 textových informací, mnoho fotografií, audionahrávky, videozpravodajství i informační grafiku. Informace získává od vlastních zpravodajů, od řady zahraničních tiskových agentur i z dalších zdrojů. Činnost ČTK byla od počátku její existence až do roku 1995 dotována státem. Od roku 1996 žádné dotace či licenční poplatky nepobírá. Hlavním zdrojem financování provozu agentury jsou výnosy z prodeje zpravodajství jejím klientům.

Česká tisková kancelář
Zdroj: ČT24