Majstr: Veřejnoprávnost nás limituje, ale dělat kvalitní zpravodajství lze

Praha – O místo šéfa České tiskové kanceláře (ČTK) se ucházel už před dvěma lety, vyšlo mu to ale až nyní. Jiří Majstr byl ve čtvrtek jmenován novým generálním ředitelem Radou ČTK, své funkce se ujme 10. června. „Za svůj hlavní úkol považuji, aby ČTK nadále pravdivě a nestranně informovala o dění v ČR a ve světě,“ uvedl Majstr v rozhovoru pro server Mediář.cz. Zároveň chce, aby se agentura „více otevřela“ světu a reflektovala i nová média, jako jsou třeba sociální sítě.

„Twitter je dnes svým způsobem světová agentura, výstřižková služba. A to nemůžu zastavit, nemám na to, abych měl pět tisíc redaktorů, v každém koutě republiky. Mohu toho naopak využívat,“ řekl Majstr. Využití sociálních sítí vidí např. skrze služební cesty. „Důležité je nesnažit se vrátit dějiny na začátek 20. století, ale vzít skutečnost, jak je, a snažit se ji využít,“ tvrdí.

Majstr podle svých slov chce, aby se veřejnost seznámila s tím, jak a proč se ČTK rozhoduje. „Chci procesy otevřít,“ dodává. Zveřejnit proto chce etický kodex. „To je naprostá maličkost.“ Do budoucna počítá i s etickým panelem, v němž zasednou převážně lidé zvenčí, kteří podle něj rozumí zpravodajství. „Dodávali by zasvěcený pohled na to, jak tvoříme,“ vysvětluje.

Majstr: Do rozhodnutí vlády hovořit nebudeme

Nový šéf ČTK se v rozhovoru nechtěl vyjadřovat k otázce, zda je pro privatizaci agentury. „Management nemá do těchto rozhodnutí hovořit. To jsou rozhodnutí politická, na úrovni vlády,“ říká Majstr s tím, že pokud si záležitost vyžádá odborný názor, bude jeho povinností jej předložit.

Zároveň ale připustil, že veřejnoprávní forma ČTK v určitém ohledu agenturu v jejím konání limituje. „Nemáme dělat některé věci,“ říká Majstr s tím, že produkovat kvalitní zpravodajství však samozřejmě lze. Podle něj jsou nasnadě tři rozhodnutí. „Nechat to, jak to je, změnit zákon o ČTK, nebo agenturu privatizovat.“