Google obvinil Čínu: Blokujete nám Gmail

Hongkong/Paříž - Americká internetová společnost Google obvinila Čínu, že jí blokuje e-mailové služby Gmail, které provozuje. Problémy už přitom trvají několik dnů a Google vylučuje, že by potíže byly na jeho straně. Čína bedlivě sleduje provoz na svém internetu a nežádoucí obsah filtruje. Google se kvůli tomu s čínskými úřady dostal do konfliktu už dříve. „Na naší straně žádný problém není, důkladně jsme to zkoumali,“ podotkla firma ve stanovisku. „Blokuje to vláda a pečlivě to maskuje tak, aby to vypadalo, že problém má služba Gmail,“ píše se dále. Google musí navíc čelit další nepříjemnosti. Dnes dostal od Francouzského úřadu pro dohled nad ochranou soukromých dat rekordní pokutu za sběr dat pro aplikaci Street View.

Čínští uživatelé e-mailové služby Gmail tvrdí, že se ke svým poštovním účtům většinou mohou normálně přihlásit, ale už s nimi nemohou pracovat. Třeba když chtějí odeslat zprávu, tak to nejde. Systém ale nefunguje ani v těch případech, kdy si uživatelé pouze chtějí otevřít adresář s kontakty a pracovat s ním.

Provozovatelé internetových služeb, kteří chtějí podnikat v Číně, musejí dodržovat přísná pravidla regulace a filtrovat obsah, který úřady považují za nežádoucí. Jsou to hlavně stránky s pornografickou tématikou, ale nejen ty. Kritici tvrdí, že Čína blokuje i weby, kde lidé otevřeně vyjadřují své politické názory, což ale úřady nikdy nepřiznaly. 

Google na začátku loňského roku oznámil, že se čínské cenzuře nehodlá dál podřizovat, a následně přestal výsledky vyhledávání filtrovat. Později z Číny úplně odešel a nechal tam jen část vývojového centra. Analytici ale tvrdí, že Google svou neochotou podřídit se cenzuře jen maskoval to, že se mu v Číně nepodařilo uspět. Dominantní postavení na čínském trhu vyhledávání má totiž domácí společnost Baidu.

Francie dala Googlu rekordní pokutu

Francouzský úřad pro dohled nad ochranou soukromých dat udělil americké firmě Google pokutu 100 000 eur za neférové nahrávání a ukládání osobních údajů při sestavování aplikace Street View. Úřad dnes uvedl, že jde o nejvyšší pokutu, jakou kdy udělil.

Google dostal pokutu za sbírání a ukládání potenciálně citlivých osobních dat ze sítí Wi-Fi při monitorování měst pro Street View, která poskytuje panoramatický obraz ulic. Google ale při natáčení v letech 2007 až 2010 také sbíral osobní data včetně e-mailů, historie prohlížení internetu i webová data o bankovních účtech. Pokuta od francouzského úřadu je první pro Google za sbírání dat pro Street View ze 30 zemí, které se proti jeho postupu ohradily. Nejméně dvě další evropské země o pokutách uvažují, ale jiné se rozhodly podnik netrestat. Google se za své chování omluvil a slíbil, že data smaže.

Vydáno pod