Amazon.com nabídne uchování a přehrávání dat

San Francisco - Americký Amazon.com nechce být jen internetovou prodejnou a nabídne uživatelům i možnost ukládat si u něj hudbu, fotografie a video. Podnik v noci na dnešek uvedl, že zákazníci budou mít ke svým souborům přístup kdykoli a z jakéhokoli počítače či z takzvaných chytrých mobilních telefonů. Novou nabídku představil Amazon ve dvou verzích: Amazon Cloud Drive a Amazon Cloud Player. První uživateli umožní nahrávat soubory jako hudbu, fotografie nebo video na servery Amazon a přístup k nim bude mít z počítačů s internetovým prohlížečem. Druhá nabídka je pro přehrávání hudby v počítači nebo chytrém telefonu.

Slovo „cloud“ v názvu obou služeb odkazuje na způsob ukládání obsahu přes internet. Pro uživatele to má výhodu v tom, že mají přístup ke svému hudebnímu či obrazovému materiálu, i když nejsou doma u svého počítače.

Nová služba uživatelům umožní přehrávat si hudbu na jakémkoli zařízení s operačními systémy Android, Windows nebo od firmy Apple. Amazon svým krokem předstihl právě giganty Google a Apple, u nichž se předpokládá, že na podobné službě také pracují.

Prvních 5 GB zdarma

Za Cloud Drive si bude Amazon účtovat, zpočátku ale nabízí zákaznický účet s pěti gigabajty zdarma. Je to sice méně, než kolik má nejmenší iPod Touch, tento krok ale Amazonu zřejmě přiláká řadu uživatelů, kteří si později můžou připlatit za větší datové kapacity.

Amazon již nabízí internetové uchovávání dat pro podniky Amazon S3. Spotřebitelům novou službu nabízí mimo jiné proto, aby jim usnadnil přístup k digitálnímu obsahu a pomohl svému vlastnímu prodeji. Podnik přišel na to, že se lidé obávají koupit si nahrávky MP3 v práci, protože se jim nelíbí jejich vazba na pracovní počítač.

Vydáno pod