V Krkonoších a okolí skončí analogové vysílání

Trutnov - Na vypnutí analogového vysílání se musí začít připravovat lidé v Krkonoších a širokém okolí. Většina z nich už televizní signál přijímá digitálně, stále ale zůstává několik tisíc domácností, kterým hrozí, že na konci června kvůli takzvané analogové tmě vysílání neuvidí. Týká se to těch, kteří chytají signál z Černé hory na Trutnovsku, Ještědu v Liberci a Krásné u Chrudimi.

„Je to oblast, která zasahuje od Liberecka až na Rychnovsko a dosahuje až k Praze a středním Čechám,“ popisuje národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva. Obecně se dá říct, že digitální signál bude dostupný tam, kde byl dostupný analog. V hornatém terénu ale lidé mohou mít s příjmem potíže. Ty se dají řešit stavbou takzvaných dokrývačů.

„Pokud v místě není dostatečně kvalitní signál, je ideální, aby se lidé obrátili na starostu, abychom mohli zahájit celý standardní proces dokrývání,“ vysvětluje Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Podle odborníků zhruba deset procent lidí nechá nezbytné úpravy na poslední chvíli. V každém případě by se ale před tím měli poradit se specializovanou firmou. „Často to, co fungovalo pro analogové vysílání, už nemůže fungovat pro příjem digitálního vysílání,“ upozorňuje Janda. Celý proces digitalizace skončí v ČR příští rok.

Vydáno pod