Působnost Czech Pointů by se mohla rozšířit, tvrdí vnitro

Hradec Králové – Kontaktních míst, kde je možné získat například výpis z katastru nemovitostí nebo rejstříku trestů, výrazně přibude a dostanou i nové pravomoce. Ministerstvo vnitra také zvažuje, že by takzvané Czech Pointy mohly fungovat i v bankách. Novinky ve státní správě prezentovali zástupci ministerstva na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě. Čtyři a půl milionu vyžádaných výpisů, pět tisíc obcí - současné skóre kontaktních míst Czech Point. Už teď se dají najít na obecních úřadech, pobočkách České pošty nebo u některých notářů. Na vládě je už ale nový návrh, který by měl dostat okénko s úředníkem i do bank.

„Společným jmenovatelem všech novinek jsou jednoduchost, úspora času, přehlednost a pohodlná dostupnost služby,“ tvrdí ministr vnitra Radek John. Jeho ministerstvo také bilancovalo fungování datových stránek. Provoz se totiž prodražuje, a tak úředníci s poštou vyjednávají o jiném systému placení. „Dramaticky bychom snížili cenu tak, aby byla paušální bez ohledu na počet přenesených zpráv,“ vysvětluje Jaroslav Mráz, ředitel informatiky a eGovernmentu.

Nejlepší weby mají Hradec Králové a Okříšky

Digitalizace státní správy byla i jedním z témat Národní ekonomické rady vlády, která ve své zprávě uvádí, že česká veřejná správa v oblasti IT stále jen dohání vyspělý svět. „Není to o tom, že by veřejná správa málo investovala, jde ale o efektivní využití systémů,“ říká Jiří Voříšek z Vysoké školy ekonomické.

Zároveň porota ocenila nejlepší webové stránky měst a obcí Zlatým erbem. Letos zvítězil Hradec Králové za města a v kategorii obcí si svůj erb odnáší Okříšky.

Sdružení pro informační technologie a telekomunikace vedle toho kritizuje vládu, že málo podporuje firmy působící právě v této oblasti. Na konferenci to řekl prezident sdružení Svatoslav Novák.

Zatímco v zahraničí má tento důležitý sektor na starosti přímo premiér, v Česku se o elektronizaci státní správy stará Ministerstvo vnitra a samotným firmám by mělo pomáhat Ministerstvo průmyslu.

Čtrnáctý ročník konference se koná pod osobní záštitou premiéra ČR Petra Nečase, ministra vnitra Radka Johna, ministra zdravotnictví Leoše Hegera a Asociace krajů ČR, visegrádské konferenci poskytuje svoji záštitu 1. místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka. Mezi účastníky konference je řada politických špiček, hejtmani, primátoři, starostové a tajemníci malých i velkých měst a obcí, odborníci i manažeři velkých firem a řada zahraničních hostů.