V Česku odstartoval digitální rozhlas

Praha - V České republice začalo vysílat zemské vysílání digitálního rozhlasu. Příbramská společnost Teleko jej spustila z pražského Strahova a z Příbrami. Přijímat ho může až 1,3 milionů lidí. Informuje o tom server Mediar.cz, jenž zároveň připomíná, že se jedná o vůbec první tuzemské pravidelné vysílání v ČR. Posluchači na digitálním přijímači zatím naladí stanice Českého rozhlasu (Leonardo zameřené na popularizaci vědy, alternativní Wave a D-Dur pro příznivce vážné hudby), k dispozici je také křesťanské Rádio Proglas a Dance Radio.

Lepší zvuk i multimédia

Podle Tomáše Řápka z Teleka pojme zbývající volná kapacita rozhlasového kanálu další desítky programů. Společnost šíří příjem v systémech DAB a DAB+, naladí jej tedy pouze majitelé speciálních rozhlasových přijímačů.

Řápek tvrdí, že díky systému DAB se kromě rozšíření programové nabídky dočkají posluchači také lepší kvality zvuku a možnosti využití doprovodných multimediálních aplikací.

Jen o měsíc později, ale už před 88 lety, začal v tehdejším Československu pravidelně vysílat analogový rozhlas. Rádio Svobodná Evropa zase letos oslavuje šedesáté výročí existence. Český rozhlas proto připravil internetový speciál, který je součástí projektu s názvem Svobodně!