Rozhlas a televize Slovenska propustí čtvrtinu zaměstnanců

Bratislava - Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), který vznikl letos v lednu sloučením Slovenské televize a Slovenského rozhlasu, propustí asi čtvrtinu ze zhruba 1 600 pracovníků. Instituce zruší 408 funkcí, první výpovědi by měli zaměstnanci dostat v květnu. Informovala o tom mluvčí RTVS Alexandra Štullerová Koreňová. Minulý měsíc se spekulovalo o propuštění asi 300 lidí.

„Důsledkem nového organizačního uspořádání a dalších úsporných opatření je nadbytečnost části pracovních pozic v současném nastavení ve srovnání s existencí dvou organizačních struktur. Kromě toho budou redukovány předimenzované personální kapacity s cílem úspory v rozpočtu,“ uvedla mluvčí.

Propouštění by mělo přispět ke zlepšení finanční situace RTVS, který na sebe při svém vzniku převzal také závazky rozhlasu a televize. Ve špatné kondici byla především veřejnoprávní televize, kterou kromě ztráty trápily také dluhy z předchozích let.

Celkový dluh nového média dosahuje několik desítek milionů eur. RTVS předpokládá, že letos skončí ve ztrátě, při řešení finančních problémů očekává pomoc od státu.

Vydáno pod