Skončí další televize? Public TV je v insolvenci

Praha - Svůj konec možná po zpravodajské televizi Z1 zažije další soukromá digitální stanice - Public TV. Její provozovatel, společnost TotalPress, je od pátku v insolvenčním řízení. V insolvenčním rejstříku je uvedeno, že firma není schopna splácet závazky, které dohromady přesahují 134 milionů korun. Kvůli nedostatečným příjmům si musela také na chod společnosti obstarávat finanční prostředky formou půjček. Ty celkem činí kolem 45 milionů korun.

Dalších 65 milionů dluží TotalPress společnosti GFM, jež pohledávku převzala od firmy Czech Digital Group. Obvodní soud pro Prahu 1 na základě této pohledávky nařídil exekuci na majetek firmy. TotalPress navíc dluží Czech Digital Group dalších 22 milionů korun. Více než polovinu úhrnné dlužné částky 134 milionů tedy TotalPress nesplatil Czech Digital Group za celoplošné šíření signálu televize Public.

K věřitelům společnosti patří i její zakladatel a spolumajitel Luděk Vinš, který své vlastní televizi půjčil na splacení dluhů přes 17 milionů korun. Nesplacené pohledávky mají také Vinšovy firmy Strojexport nabo Palác Fénix na Václavském náměstí v Praze, kde televize sídlí. 

Public TV stále vysílá a plánuje slučování

Navzdory vyhlášení insolvenčního řízení a možnému úpadku Public TV stále vysílá a tváří se, že je vše v naprostém pořádku. Před necelými dvěma týdny například přišla se zprávou, že se chce sloučit s novou digitální televizí, jejíž jméno však nechtěla prozradit.

Před více než dvěma měsíci podobným způsobem skončila zpravodajská digitální televizní stanice Z1. Investiční společnost J&T do ní v průběhu tří let investovala kolem 650 milionů korun. Odborníci tehdy předpovídali, že nejde o poslední konec menší televize.