Dvojčata Winklevossovi musejí přijmout vyrovnání s Facebookem

San Francisco - Dvojčata Cameron a Tyler Winklevossovi nemůžou vycouvat z vyrovnání s gigantickou sociální sítí Facebook stížností, že jim generální ředitel sítě Mark Zuckerberg ukradl jejich nápad. Rozhodl o tom ve Spojených státech odvolací soud. Příběh dvojčat Winklevossových a Zuckerberga se dostal do povědomí loni díky filmu The Social Network. A doprovází ho dlouhá právní bitva. Podle soudce je spor nyní u konce.

Globální úspěch Facebooku je spojen se jménem Marka Zuckerberga, který na podzim roku 2003 Facebook spustil spolu se svým přítelem Eduardem Saverinem. Za pouhých šest let se Zuckerbergovi podařilo stát se nejmladším miliardářem v historii.

Dvojčata Winklevossova kdysi rozjížděla na Harvardově univerzitě firmu nazvanou ConnectU a Zuckerberg jim podle nich myšlenku ukradl. Facebook přitom jejich nároky odmítá. Trojice se dohodla na vyrovnání za 65 milionů dolarů.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Bratři Winklevossovi ale podali novou žalobu s tím, že původní informace, které dostali o tržní hodnotě Facebooku, byly chybné. Soud nižší instance přiřkl Facebooku právo vyrovnání uplatňovat a dnešní verdikt odvolacího soudu to potvrdil. „V určitém bodě se spor musí dovést do konce,“ napsal soudce Alex Kozinski. „Tohoto bodu se nyní dosáhlo,“ uvedl. Hodnota sociální sítě totiž neustále roste, teď je odhadována na zhruba 85 miliard dolarů. Bratři Winklevossovi by tak mohli chtít stále vyšší částku.