Speciál ČT24: Státní maturity 2011

Bezprecedentní situace – letos poprvé nemine studenty státní maturita. Zároveň v situaci, kdy se silně otřásá křeslo pod stávajícím ministrem školství Josefem Dobešem, který měl mnohaletý proces završit. Nejen o tom bude velký interaktivní speciál ČT24 Státní maturity 2011. Startuje 13. dubna ve 20:00 na zpravodajské ČT24 a potrvá dvě hodiny.

První část speciálu se zaměří na praktický stav příprav a na náladu přímo ve školách. Studenti, učitelé a rodiče budou mít příležitost diskutovat přímo s ministrem Josefem Dobešem a šéfem organizace CERMAT Pavlem Zeleným. Posléze se pořad podívá na to, jak se maturuje jinde. Polskou zkušenost zprostředkuje varšavský zpravodaj Miroslav Karas, z Cambridge se připojí profesor Rudolf Haňka.

V závěrečné části se ČT24 pokusí o hlubší debatu o dalším směřování našeho školství. Proč se zhoršují výsledky českých studentů, i když rodiče i učitelé jsou podle průzkumů přesto se stavem školství spokojeni? Jak proměnit posedlost tituly nad touhu po skutečných kvalitních vědomostech a znalostech, které umožní lepší uplatnění v dnešním globalizovaném a komplikovaném světě? Jak rozpoutat větší koncepční společenskou debatu o tom, jaké školství chceme mít?

V této části vystoupí kromě ministra i rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs, Radek Špicar ze Škody Auto, který je i poradcem Svazu průmyslu a dopravy, pedagog a lektor kritického myšlení Ondřej Hausenblas či předseda Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska Vladimír Kolder.

Moderování se ujmou David Borek a Zuzana Tvarůžková, která do debaty bude průběžně zapojovat diváky prostřednictvím komunikačních cest známých z Hyde Parku ČT24.