Amerika se baví: Klaus sbalil pero s rošťáckým úsměvem

Praha - Chilská příhoda českého prezidenta Václava Klause s perem už zaujala i americká či britská média. Například televizní stanice CBS News na svých webových stránkách píše o tom, že Klaus "sbalil pero s rošťáckým úsměvem". O záběrech České televize informovala i stanice ABC News, která Klause umístila i na svou hlavní stránku, či internetový deník The Huffington Post, které Klause považují za hvězdu internetu i kleptomana, který to s pery takto „standardně dělá“. Naopak deník Guardian se do žádných senzací nepouští.

„Je těžké být lídrem země vyspělého světa. Pracujete od úmoru do úmoru, jeden bolehlav střídá druhý a úplně nejhorší ze všeho je, že nemáte dost per. Prezident České republiky Václav Klaus ví, co to obnáší. Což může být vysvětlení, proč na nedávném jednání v Chile ukradl pero,“ napsala stanice CBS News. Podle ní celý výjev na záběrech České televize, kdy Klaus sedící vedle svého chilského protějšku Sebastiána Pinery z pouzdra na stole vyjme propisku, schová ji pod stůl a pak zasune do kapsy, dosahuje dokonalosti v okamžiku, kdy je psací pomůcka bezpečně ukrytá a na prezidentově tváři se objeví rozjařený úsměv.

„Abychom byli spravedliví, je nutné podotknout, že pořadatelé by mu pero nechali tak jako tak. Ale byla by to potom zábava? Možná, že se Klausovi líbí, když česká novinářka Nora Fridrichová na jeho účet pronáší duchaplné poznámky. Dej mu co proto, Noro!“ uzavírá televize.

Highlight o Klausovu peru (zdroj: ČT24)

ABC: Klaus je hvězda internetu

Stanice ABC News si všímá toho, že se záznam s Klausem v hlavní roli stal senzací na internetovém serveru pro sdílení videa YouTube. Podle něj diváci vůbec nemusí umět česky nebo španělsky, aby pochopili, o co šlo. Televize cituje i Klausovo úterní vyjádření k události, kdy prezident uvedl, že nešlo o pero, ale propisku, a že šlo o něco, co se s takovými věcmi „standardně dělá“.

The Huffington Post si pak s nadsázkou klade řečnický dotaz, zda český prezident může být kleptomanem. Tato otázka podle něj zaměstnává mnoho myslí poté, co Česká televize zveřejnila záběry s Klausem. Počin hlavy Česka pak označuje za nepříliš rafinovaný. Video z pořadu 168 hodin dosud na YouTube zhlédl více než milion lidí na celém světě. Podle komentářů na internetu diváky pobavil hlavně výraz, který český prezident při svém počínání měl.

Václav Klaus si prohlíží protokolární pero
Zdroj: ČT24