Exkluzivní rozhovor s Pan Ki-munem v Horizontu ČT24

Praha – V Praze je na návštěvě generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Zatímco dnes měl soukromý program, včera absolvoval setkání s prezidentem Václavem Klausem, šéfy Parlamentu i diplomacie. Žádnou tiskovou konferenci ale neuspořádal. České televizi ale prozradil, že se debata s Klausem točila hlavně kolem situace v Libyi a v arabském světě. Celý rozhovor, který Pan Ki-mun poskytl exkluzivně ČT a ve kterém hovoří o své návštěvě v Česku, přinese zítra ve 20:00 pořad Horizont ČT24.

„Česká republika je jedním z důležitých partnerů OSN,“ prohlásil Pan Ki-mun. Svými zkušenostmi z revolučních let 1968 a 1989 by podle něj Česká republika mohla pomoci při řešení současné situace v arabském světě.

Pan Ki-mun v rozhovoru pro Českou televizi také potvrdil, že s Klausem nejednal o změnách klimatu. Je si prý vědom názoru české hlavy státu na tuto otázku. Svůj postoj dal Klaus ostatně jasně najevo na valném shromáždění OSN, kde organizaci kritizoval za to, že se chce zabývat otázkami změn klimatu a označil to za škodlivé.

Vstup Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)