Sportovní ČT4 vstoupila na mobily s Androidem

Praha – Ode dneška mohou ve svých mobilních telefonech sledovat živě ČT4 Sport také uživatelé chytrých telefonů se systémem Google Android. Necelý týden po spuštění ČT4 v chytrých Nokiích vstupuje sportovní program České televize už na třetí mobilní platformu - v březnu ČT4 začala vysílat v iPhonech, minulou středu v chytrých Nokiích a nyní ve všech telefonech s dvojkovou verzí operačního systému Android. Aplikaci pro Android vyvíjela s Českou televizí firma Inmite. Ke stažení je zdarma v Android Marketu zde.

„ČT4 na Androidech znamená, že se daří v předstihu plnit plán nových médií České televize a dostat programy ČT24 a ČT4 na všechny hlavní systémy v chytrých telefonech, v nichž je možné kvalitně živě sledovat televizi. Zpravodajství a sportovní přenosy ČT jsou v mobilech nyní přístupné statisícům lidí,“ říká výkonný ředitel nových médií ČT Milan Fridrich.

Aplikace ČT4 v Androidu umožňuje stejně jako na jiných platformách číst aktuální sportovní zprávy rozčleněné do jednotlivých rubrik podle sportů (fotbal, hokej, atletika, míčové hry, motorismus, golf, cyklistika nebo zimní sporty). Uživatel má k dispozici aktuální programové schéma ČT4 a může si pustit živé vysílání.

Rozhovor s Milanem Fridrichem (zdroj: ČT24)

O úspěšnosti nové technické možnosti vysílání ČT hovoří čísla:

Aplikaci ČT24 si na tři mobilní platformy stáhlo a aktivně ji využívá už přes 70 tisíc uživatelů. Do konce roku by se počet mohl zdvojnásobit. Stejně úspěšná je ČT4, která už má na iPhone počet stažení téměř 20 tisíc. Další dvě platformy jsou teprve na začátku."

„Aplikace pro Google Android má vedle telefonů význam i pro uživatele některých tabletů, které rovněž běží na tomto operačním systému. Nová média ČT se nyní začnou věnovat při pronikaní programů a pořadů České televize na nové platformy právě tabletům. V závěrečné fázi testování je unikátní a obsáhlá aplikace pro internetový videoarchiv 'iVysílání' ČT pro iPady. Videoarchiv odvysílaných pořadů ČT1, ČT2 a dalších v 'iVysílání' se dostane postupně také na telefony iPhone, chytré Nokie a rovněž Android,“ předesílá Milan Fridrich.

Etapa budování identity České televize na mobilních platformách v telefonech a tabletech by měla podle ředitele nových médií skončit do konce léta. Pak bude ČT mobilní aplikace jen aktualizovat a vylepšovat dle schopností nových telefonů s novými funkcemi. Od začátku dubna se ČT začala rovněž plně věnovat vývoji aplikací pro chytré televizory, především hybridní vysílání v platformě HbbTV. Na hybridním vysílání videoarchivu 'iVysílání' v televizoru se podílí jak čeští, tak slovenští vývojáři. Experimentálně by hybridní vysílání mělo běžet už letos na podzim.

Úspěšná aplikace ČT24 dostane na tabletech svoji originální podobu už záhy. Aplikace pro iPady, která přinese bohatší a přehlednější originální členění textových a obrazových zpráv a kvalitní on-line vysílání, je ve vývoji a měla by být hotova během května. „Tablet je pro televizní společnosti ještě zajímavější přístroj než mobil, protože umožňuje kvalitnější sledování vysílání. Věříme, že mobilní sledování ČT24 bude brzy častější na tabletech, proto chceme uživatelům nabídnout vysokou kvalitu,“ říká Fridrich.

  • ČT4 v mobilním telefonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2477/247689.jpg
  • ČT4 v mobilu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2477/247688.jpg