Pravda a další weby stojí na Slovensku 2,90 eura

Bratislava - Slovensko dnes spouští zkušební provoz systému zpoplatnění některých slovenských internetových médií. Návštěvníci získají za 2,90 eura, tedy za zhruba 70 korun, přístup na více placených webů. Projekt názvu Piano by se v budoucnu mohl rozšířit také do Česka. „Zatím se do toho projektu zapojilo deset různých webů. Nejsou to jenom zpravodajské weby. Budou tam ale tři velké zpravodajské weby, což jsou SME, Hospodářské noviny a Pravda,“ říká Martin Vyleťal, redaktor serveru Lupa.cz.

Každý web se rozhodl zpoplatnit jiné služby. „Je tam například zpoplatněna možnost přispívat do diskuze, psát komentáře, přístup do konkrétních rubrik nebo možnost mít obsah bez reklamy,“ informuje Martin Vyleťal.

Projekt s názvem Piano by se v budoucnu mohl rozšířit také do Česka, zájem prý projevilo už několik společností. Zatím však čekají, jak se systém zavede na Slovensku.

„Všeobecné zpravodajství zůstane všude bezplatné, zpoplatněné budou spíše specializované sekce, které navštěvují nejvěrnější návštěvníci daných webů,“ myslí si Tomáš Bella ze společnosti NextBig.