Původní Google Video končí, mění se v pouhý vyhledávač

Praha - Larry Page usedl do šéfovského křesla Googlu a začínají se dít věci. Na konci dubna zmizí ze stránek služby Google Video miliony filmů a dokumentů. A původní videotéka se promění pouze ve vyhledávač klipů na celém internetu. Každou minutu nahrají uživatelé na největší videoserver YouTube pětatřicet hodin videa. Úspěch jednoho z nejdražších nákupů v historii Googlu tak zpečetil osud původní videoslužby.

„Vždy jsme zastávali názor, že síla Google Video spočívá v tom, že dává lidem možnost hledat videa bez ohledu na to, kde jsou uloženy,“ stojí v prohlášení Google. Ten koupil YouTube v roce 2006 za víc než jeden a půl miliardy dolarů. Hned potom začal Google Video postupně omezovat. V roce 2007 se stalo součástí vyhledávání a o dva roky později zrušil uživatelům možnost nahrávat videa.

YouTube si díky tomu ponechalo svou samostatnost a dál se rozvíjí jako jedna ze značek Googlu, který ji podporuje. Například letos v březnu koupil irskou firmu Green Parrot Pictures, která má zlepšit obrazovou kvalitu klipů. Zároveň s tím spouští firma i kampaň, která upozorňuje uživatele na rizika spojená s pirátstvím. „Google si teď musí přebrat, které věci bude dále rozvíjet a které další oblasti by chtěl otevřít. To budou velmi složitá a důležitá rozhodnutí,“ myslí si analytik Scott Kessler.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Page usedl do šéfovského křesla v době, kdy Google drží dvoutřetinový podíl na trhu vyhledávačů a rychle roste na poli operačních systémů pro mobilní telefony. Novému šéfovi to ale nestačí a chce ještě o polovinu zvýšit investice do vývoje nových služeb.